Aanhoudend sentiment blijft uit
Aandelenmarkten eindigen in mineur
Aandelenmarkten gaven geen gevolg aan het positieve sentiment van afgelopen week en sloten af in de min. Het optimisme van de dalende inflatie kalfde af, door uitspraken van James Bullard, voorzitter van de Federal Reserve van St. Louis. Die gaf aan dat de renteverhogingen nog niet het gewenste effect hebben om de inflatie compleet onder controle te krijgen. Mede door dit hawkish statement kwamen de markten onder druk te staan. Aandelen uit ontwikkelde markten sloten de week af met een verlies van 0,9% in euro. China was een van de weinige positieve uitschieters en herstelde een deel van de eerdere verliezen. Uiteindelijk steeg de MSCI China Index 2,8%. Over de linie genomen noteerden Aziatische aandelen, gestuwd door positieve resultaten uit China, een winst van 1,9%. Ondanks de verliezen in andere werelddelen, sloten aandelen uit opkomende markten af met een winst van 1,1% in lokale valuta.
Europese aandelenmarkten herstellen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kredietopslagen komen in
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligatiemarkten eindigen in de plus
Het was een wisselende week op de obligatiemarkten. Aan het begin van de week kelderden de kapitaalmarktrentes fors, maar tegen het einde van de week werd deze daling grotendeels teniet gedaan. Uiteindelijk eindige de Duitse 10-jaarsrente 15 basispunten lager op 2,01%. De Amerikaanse tegenhanger bleef min of meer rond 3,8% steken. Staatsobligaties eindigden daarmee met een kleine plus. Ook bedrijfsobligaties wonnen terrein, naast de lagere rente kwamen ook kredietopslagen in. Europese bedrijfsobligaties eindigen met een plus 0,8% en Amerikaanse bedrijfsobligaties haalden een winst van 1,1% in lokale valuta. Ook bij risicovolle highyieldobligaties en obligaties uit de komende landen (EMD) vertaalden de lagere kredietopslagen zich in groene cijfers.
Goudprijs veert op
Op de grondstoffenmarkten werden rode cijfers geschreven. Deze kwamen met name op het conto te liggen van de dalende olie- en gasprijzen, die op hun beurt weer zorgden voor lagere energieprijzen. De grote onzekerheid in de markt en de vrees voor een mogelijke recessie stuwt de prijzen van edelmetalen verder omhoog. Vooral de goudprijs is de afgelopen weken opgelopen, omdat de serie van renteverhogingen tegen z’n einde loopt. De prijs van troy ounce steeg met 8% sinds eind oktober en eindige deze week op $1,754. Ondanks het verlengen van de graandeal tussen Oekraïne en Rusland eindigden ook agrarische grondstoffen met een kleine min van 0,6%. Op de valutamarkten verloor de Japanse yen in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. Door de zwakke yen zijn importprijzen flink gestegen, en daardoor kromp de Japanse economie onverwachts in het afgelopen kwartaal