Tempo renteverhogingen omlaag
Inflatie in de eurozone blijft hoog
Volgens de eerste prognose zijn de consumentenprijzen in de eurozone in oktober met 10,7% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dit is het hoogste niveau ooit in het eurogebied en de stijging was groter dan verwacht. Vorige maand bedroeg de inflatie nog 9,9%. De gestegen energie- en voedselprijzen zorgen voor de hoge inflatie, maar ook de kerninflatie neemt toe. Exclusief energie- en voedselprijzen stegen de consumentenprijzen met 5% jaar-op-jaar. Er blijft dus werk aan de winkel voor de ECB. In december zal de ECB naar verwachting de beleidsrente met 50 of 75 basispunten verhogen, gevolgd door een aantal kleinere rentestappen volgend jaar. Tegelijkertijd zwakt de economische groei af. De eurozone-economie groeide in het derde kwartaal nog licht (0,2% kwartaal-op-kwartaal), maar deze groei was een stuk lager dan die in het tweede kwartaal. Diverse indicatoren, zoals de inkoopmanagersindices, duiden op een verdere economische afkoeling waarbij de kans op een recessie groot is.
Eurozone-inflatie naar nieuw record
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“Remember, though, that we still think there's a need for ongoing rate increases. We have some ground left to cover here. And cover it we will.”
Fed-president Jerome Powell in de toelichting op het rentebesluit
Fed verhoogt opnieuw de beleidsrente
De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de beleidsrente met 75 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van 3,75% - 4,00%. Dit was de vierde achtereenvolgende renteverhoging van deze omvang. De aanhoudend hoge inflatie is de reden voor de snelle verkrapping van het monetaire beleid. Fed-president Jerome Powell gaf daarnaast aan dat er meer renteverhogingen in het verschiet liggen, maar dat het tempo en omvang van de verhogingen wel afgezwakt worden. Powell gaf ook aan dat de beleidsrente naar een hoger niveau opgetrokken zal worden dan dat eerder werd gedacht. Het is nog onzeker hoe hoog niveau dat zal zijn. Op de financiële markten wordt nu een niveau van boven de 5% ingeprijsd per medio 2023. De Fed blijft voorlopig dus in de verkrappende modus en Powell gaf aan dat het nog veel te vroeg is om nu al na te denken over het pauzeren van de renteverhogingen. Het gevecht tegen de hardnekkig hoge inflatie gaat de komende periode dus door.
Ook andere centrale banken verkrappen monetair beleid
De Britse centrale bank (BoE) verhoogde de beleidsrente met 75 basispunten. De Britse beleidsrente bedraagt nu 3%, het hoogste niveau sinds 2008. De renteverhoging was de grootste rentestap in 33 jaar. Ondanks deze forse rentestap temperde de BoE de verwachtingen ten aanzien van toekomstige renteverhogingen. De toekomstige piek in de beleidsrente zal lager liggen dan dat op de financiële markten is ingeprijsd. De BoE wijkt met deze boodschap af van de Amerikaanse tegenhanger. Volgens de BoE leidt het ingeprijsde renteverloop, met een piek van circa 5,25% volgend jaar, tot een twee jaar durende recessie. De Australische centrale bank (RBA) verhoogde de beleidsrente met 25 basispunten naar 2,85%. De RBA gaf aan dat nog meer renteverhogingen zullen volgen. De Noorse centrale bank (Norges bank) verhoogde de beleidsrente naar 2,5%. Deze renteverhoging van 25 basispunten was kleiner dan waar analisten rekening mee hielden (50 basispunten). De Noorse centrale bank gaf wel aan dat ze nog niet klaar is met het verhogen van de beleidsrente.