Grootste renteverhoging ECB ooit
Centrale banken voeren de strijd tegen inflatie op
In lijn met de marktverwachtingen verhoogde de ECB de beleidsrentes met 75 basispunten. Dit was de grootste renteverhoging van de ECB ooit. De depositorente bevindt zich met 0,75% voor het eerst sinds 2012 weer op positief terrein. De ECB heeft deze grote rentestap genomen omdat ze vindt dat de inflatie nog steeds te hoog is en ze daarnaast verwacht dat deze nog langere tijd hoog zal blijven. De ECB verhoogde de inflatieverwachtingen voor dit jaar van 6,8% naar 8,1%, voor 2023 van 3,5% naar 5,5% en voor 2024 van 2,1% naar 2,3%. Zelfs in 2024 bevindt de inflatie zich dus naar verwachting nog boven de doelstelling van 2%. ECB-voorzitter Lagarde hintte dan ook op verdere renteverhogingen. Afgelopen week verhoogde naast de ECB ook de Bank of Canada de beleidsrente met 75 basispunten. De Australische centrale bank verhoogde de beleidsrente voor de vierde keer sinds afgelopen mei met 50 basispunten. Wel verwacht ze vanaf nu kleinere rentestappen te zullen maken. De Amerikaanse beleidsrente lijkt volgende week ook weer af te stevenen op een verhoging van 75 basispunten.
Depositorente ECB sinds lange tijd positief
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Industriële productie (j-o-j) eurozone onder druk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Eurozone-economie onder druk
De hoge inflatie wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de hoge energieprijzen, vooral in Europa. De hoge energieprijzen eisen, in combinatie met fysieke tekorten van grondstoffen en componenten, hun tol op de industriële productie. Hierdoor stoppen meerdere, veelal energie-intensieve, fabrieken noodgedwongen tijdelijk hun productie. Vooral de Duitse en Franse industrie hebben zwaar te lijden. In juli daalde de industriële productie van deze landen, waardoor er ook sprake is van een daling ten opzichte van een jaar geleden. Ook in Spanje en Nederland daalde de industriële productie in juli, maar deze laten ten opzichte van een jaar geleden nog wel een stijging zien. De economische vooruitzichten in de eurozone nemen zienderogen af. Zo duiden de definitieve inkoopmanagersindices over augustus, die beide neerwaarts werden bijgesteld, op economische krimp. De ECB verlaagde haar groeiverwachtingen voor de eurozone over 2023 van 2,1% naar 0,9%.
Chinese inflatie zwakt af
In China liggen de inflatiecijfers een stuk lager dan in het westen. De jaar-op-jaarstijging van de Chinese consumentenprijzen (CPI) liep in augustus terug van 2,7% naar 2,5%. De jaar-op-jaarstijging van de producentenprijzen (PPI) liep nog harder terug, van 4,2% naar 2,3%. De relatief lage inflatie komt voor een belangrijk deel door de zwakke binnenlandse vraag. China zet met strikte en langdurige ‘lockdowns’ vol in op uitbanning van het coronavirus, hetgeen de consumptie sterk remt. Maar ook de export viel tegen. De stijging van de export liep terug van 18% naar 7,1% jaar-op-jaar. De inkoopmanagersindices vielen licht terug, maar duiden nog wel op groei. Deze groei komt primair uit de dienstensector. Door de lage inflatie hebben de Chinese beleidsmakers wel de ruimte om stimuleringsmaatregelen te nemen. Naar verwachting zullen in China zowel nieuwe begrotings- als monetaire stimulansen aangekondigd worden om de kwakkelende Chinese economie van impulsen te voorzien.