Inflatie stijgt en ondermijnt vertrouwen

Eurozone-inflatie loopt verder op

De inflatie in de eurozone is in augustus volgens de eerste prognose verder gestegen. De consumentenprijzen waren 9,1% hoger dan een jaar geleden. De inflatie was hoger dan verwacht en hoger dan vorige maand (8,9%). De hoge energieprijzen zijn de belangrijkste aanjager van de oplopende inflatie. Deze stegen met meer dan 38% ten opzichte van vorig jaar. Ook de voedselprijzen liepen verder op. Maar ook de kerninflatie, de inflatie exclusief voedsel en energie, zit in de lift. De jaar-op-jaar stijging van de kerninflatie bedroeg 4,3%. Dit was hoger dan verwacht en geeft aan dat de onderliggende prijsdruk toeneemt. De inflatiepiek lijkt in de eurozone nog niet te zijn bereikt. In Nederland bedroeg de inflatie 13,6% jaar-op-jaar, een nieuw record. Nederland behoort tot de landen met de hoogste inflatie in de eurozone. ECB-bestuurders maken zich steeds meer zorgen over de hardnekkige hoge inflatie. Op de financiële markten wordt rekening gehouden met een renteverhoging van 75 basispunten tijdens de vergadering op 8 september.

Inflatie op recordniveau

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Vertrouwen in de eurozone is laag

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Somberheid troef in de eurozone ondanks krappe arbeidsmarkt

De stemming in Europa is somber. De meeste vertrouwenscijfers van de Europese Commissie daalden opnieuw in augustus. Zowel het ondernemers- als consumentenvertrouwen staan onder druk. Het economisch sentiment, een index opgebouwd uit onder andere het vertrouwen in de diensten- en industriële sector, laat dit jaar een gestage daling zien. De index staat nu op het laagste niveau sinds begin 2021. Vooral de Europese consument is somber gestemd. Het consumentenvertrouwen bevindt zich op een historisch laag niveau. In augustus steeg het consumentenvertrouwen licht ten opzichte van juli, maar het huidige niveau is lager dan tijdens de coronacrisis in 2020, de eurocrisis in 2012 en de kredietcrisis in 2008/2009. En dat terwijl het werkloosheidspercentage in de eurozone in juli naar 6,6% daalde. Dit is het laagste percentage ooit gemeten door Eurostat. Maar de aanhoudend hoge inflatie en de energiecrisis voeren de boventoon en drukken op het vertrouwen.

Robuuste Amerikaanse macrodata

De Amerikaanse ISM manufacturing index, de inkoopmanagersindex voor de industrie, bleef in augustus constant op 52,8 terwijl een daling verwacht werd. Dit relatief sterke cijfer contrasteert met de dalende lokale inkoopmanagersindices. Het onderliggende beeld was gemengd. De subindex 'new orders' steeg, wat duidt op een positief onderliggend momentum. De subindex 'prices paid' daalde. De inflatiedruk lijkt dus af te nemen. De Amerikaanse arbeidsmarkt ligt er nog steeds sterk bij. In augustus zijn er 315 duizend banen (non-farm payrolls) bijgekomen. De verwachting van 298 duizend nieuwe banen werd daarmee overtroffen. Het werkloosheidspercentage steeg wel met 0,2%-punt naar 3,7% vanwege een stijging in de participatiegraad. De loonstijging was minder sterk dan verwacht. Het gemiddelde uurloon steeg met 5,2% ten opzichte van vorig jaar. Deze macro-economische data zijn geen reden voor de Fed om de hawkish toon te matigen. De kans op een renteverhoging van 75 in plaats van 50 basispunten in september is nog steeds aanzienlijk.

Daling ISM manufacturing stabiliseert

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Deel deze pagina