Hawkish toon centrale bankiers ijlt na

Daling aandelenmarkten zet door

De hawkish toon van centrale bankiers tijdens de Jackson Hole conferentie ijlde na op de financiële markten. Het slechte sentiment op de aandelenmarkten hield afgelopen week aan. Het totaalrendement op aandelen ontwikkelde markten bedroeg -3% (euro hedged). Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport werd in eerste instantie nog positief ontvangen waarna de aandelenkoersen op vrijdag enigszins herstelden. Europese aandelen gingen de week uit met een plus van meer dan 2% op vrijdag terwijl Amerikaanse aandelen de laatste handelsdag van de week met verlies afsloten. Het totaalrendement van Amerikaanse aandelen was over de hele week bezien dan ook lager dan dat van Europese en Japanse aandelen. Aandelen opkomende markten deelden in de malaise. Het totaalrendement in euro van deze categorie bedroeg afgelopen week -3,5%. Vooral de subregio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) gaf terrein prijs met een min van bijna 5% in euro gemeten.

Aandelenmarkten opnieuw onder druk

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Nederlandse staatsobligatie bijna in bear market

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Bear market in bonds

Ook de vastrentende categorieën sloten de week met verlies af. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 14 bps. naar 1,53%. De Duitse 2-jaarsrente liep met 11 bps. op naar 1,10%. De ogen zijn deze week gericht op het rentebesluit van de ECB op donderdag. Ondertussen neemt de pijn op de obligatiemarkten toe. Het piek-dal-verlies voor sommige staatsobligatiemarkten tendeert naar de 20%; een bear market. Zo zijn Nederlandse staatsobligaties met bijna 19% gedaald sinds de piek in maart 2020. Ook in de Verenigde Staten liep de kapitaalmarktrente verder op. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 15 bps. naar 3,19%. De Amerikaanse 2-jaarsrente steeg gedurende de week tot boven de 3,5%; het hoogste niveau sinds 2007. Het totaalrendement van de risicovollere kredietobligaties was negatief. Risico-opslagen liepen per saldo op. EMD LC deed het met een min van 0,7% nog relatief goed. Maar per saldo steeg de rente ook in de opkomende landen.

Amerikaanse dollar op recordniveau

De Amerikaanse dollar blijft sterk. De handelsgewogen index bereikte afgelopen week de hoogste stand in meer dan twee decennia. De eurodollarwisselkoers daalde vorige week tot onder pariteit. Maar de euro is niet de enige zwakke broeder onder de valuta's. Ook ten opzichte van de Japanse yen en het Britse pond stijgt de Amerikaanse dollar in waarde. De yendollarkoers steeg tot boven de 140. Een dergelijke nominale wisselkoers werd voor het laatst in 1998 aangetikt. Ook ten opzichte van het Britse pond steeg de dollar afgelopen week naar een recordniveau. De relatief sterke Amerikaanse economie en de snellere verkrapping van het Amerikaanse monetaire beleid ten opzichte van andere regio's ondersteunen de dollarkoers. Daarnaast heeft de Verenigde Staten minder last van de energiecrisis die Europa teistert. De grondstofprijzen daalden afgelopen wel. De gasprijs in Europa daalde met meer dan 35% na de explosieve stijging in de afgelopen weken, mede doordat de Duitse gasreserves hoger waren dan verwacht.

Dollar is king

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina