Positieve stemming

Herstel aandelen zet door

Aan het begin van de week ijlde de opgelopen spanningen tussen China en de Verenigde Staten rondom Taiwan nog na op de financiële markten. Maar al snel hervond de aandelenmarkten de weg omhoog. Vooral door de meevallende Amerikaanse inflatiecijfers. Daarbij ondersteund door stabiliserende vertrouwenscijfers van zowel de consument (University of Michigan) als van het midden-en kleinbedrijf (NFIB). Wereldwijde aandelen eindigden de week met een plus van 2,6% in lokale valuta. Alle regio’s eindigden in het groen. Amerikaanse aandelen deden het met een rendement van 3,3% relatief goed binnen de ontwikkelde markten. Ook eindigden alle sectoren in de plus. Door de stijgende energieprijzen deed vooral de sector energie het goed. Deze sector presteert dit jaar nog steeds het beste met een rendement van 24% in Amerikaanse dollar. Diverse hard geraakte sectoren, zoals informatietechnologie, zijn al circa 20% gestegen sinds het dieptepunt dit jaar medio juni. Wereldwijde aandelen hebben al meer dan de helft van de daling eerder dit jaar goedgemaakt.

Sterk herstel wereldwijde aandelen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Daling risico-opslagen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Daling risico-opslagen risicovolle kredietcategorieën

Het beeld op de obligatiemarkten was wisselend. Zo eindigden staatsobligaties en investment grade credits de week in de min. De renteniveaus liepen gemiddeld genomen over de hele termijnstructuur licht op. Doordat de rentes op het kortere stuk iets meer opliepen dan op het langere stuk, liet de Amerikaanse rentetermijnstructuur een verdere inversie zien en de Duitse rentetermijnstructuur een verdere vervlakking. De meest risicovolle vastrentende waarden, zoals high yield en de EMD-categorieën, eindigden de week wel in de plus. Deze profiteerden van het positieve sentiment, waardoor de risico-opslagen daalden. De risico-opslagen hebben inmiddels alweer een groot deel van de stijging goedgemaakt.

Grondstoffen in de plus

Grondstoffen hadden een goede week. De S&P GSCI index sloot de week met een plus van 4,5% af. Alle subcategorieën eindigden in het groen. Vooral agrarische grondstoffen en energie deden het goed. Beide behaalden een rendement van 5,1%. De prijs van een vat Brent olie steeg met 3,5% naar $98,2. De Amerikaanse gasprijs steeg met 8,7% en de Europese gasprijs met 5%. De elektriciteitsprijzen in Europa stegen echter veel harder. De prijs van elektriciteit voor levering in 2023 steeg in Duitsland met bijna 13% en in Frankrijk met ruim 17%. De aanhoudend sterke stijgingen van de energieprijzen zetten de Europese economieën zwaar onder druk. Door de stijging van de grondstofprijzen profiteerden de valuta’s van grondstof exporterende landen, zoals Noorwegen en Australië. Ook de euro steeg in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Aan het eind van de week bedroeg de wisselkoers 1,026.

Europese energieprijzen blijven doorstijgen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina