Sterke Amerikaanse arbeidsmarkt ondersteunt de economie

Gemengd beeld in de wereldeconomie

De economische cijfers schetsten afgelopen week een gemengd beeld. In Duitsland en Frankrijk herstelde verrassend genoeg de industriële productie. Deze steeg sterker dan verwacht. In Duitsland liep hierdoor de jaar-op-jaar verandering terug naar -0,5%. In Frankrijk steeg de productie met 1,4% jaar-op-jaar. Ook stegen de fabrieksorders in de Verenigde Staten en Duitsland meer dan vooraf werd ingeschat. Hier staat tegenover dat wereldwijd de economische vooruitzichten verslechterden. De inkoopmanagersindices (PMI) laten een afnemend vertrouwen in zowel de industrie als de dienstensector zien. In juli daalden de definitieve inkoopmanagersindex (PMI composite index) van de Verenigde Staten en Duitsland van respectievelijk 52,3 en 51,3 tot een niveau van 47,7 en 48,1. Dit is het laagste niveau sinds juni 2020, ten tijden van de coronapandemie. Een niveau onder de 50 is een signaal dat duidt op economisch krimp. Ook in andere grote economieën waaronder het Verenigd Koninkrijk (52,1), Frankrijk (51,7), China (54) en Japan (50,2) liepen de PMI composite indexwaardes verder terug, maar bleven deze boven de 50-puntengrens. De Amerikaanse inkoopmanagersindex (ISM) voor de verwerkende industrie daalde slechts 0,2 punt naar 52,8, en bleef daarmee boven de marktverwachting.

Inkoopmanagersindices (PMI composite) duiden op lage groei

Bron: Bloomberg, Achmea IM

“America’s determination to preserve democracy here in Taiwan and around the world remains ironclad.

Nancy Pelosi in een persconferentie met Taiwanese president Tsai Ing-wen

Spanningen tussen VS en China lopen op

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn verder opgelopen na een bezoek van Senaatsvoorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan. Dit bezoek onderstreepte de steun vanuit Washington voor Taiwan. Dit is echter tegen het zere been van China, dat Taiwan als afvallige provincie ziet. China ziet het bezoek van Pelosi daarom als een provocatie en inmenging in binnenlandse aangelegenheden. De reactie vanuit Beijing kwam in de vorm van militaire oefeningen rond de Taiwanese territoriale wateren en in het luchtruim. De dreigende toon vanuit China volgt op het naderende partijcongres van China’s Communistische Partij. Partijleider Xi Jinping krijgt daar vrijwel zeker zijn derde termijn als partijleider. Economisch gezien staat Xi echter onder druk. De nasleep van strenge lockdown-maatregelen, een verslechterde huizenmarkt, en de wereldwijde afname van de vraag naar consumptiegoederen, maken economisch herstel lastig. Hoewel escalatie op korte termijn onwaarschijnlijk is, maakt dit alles van Taiwan mogelijk de volgende speelbal van geopolitieke krachten.

Sterke cijfers Amerikaanse arbeidsmarkt

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijkt een stuk robuuster dan verwacht. Hoewel er tekenen zijn dat de oververhitting van de arbeidsmarkt langzaamaan plaats lijkt te maken voor afkoeling, vielen de laatste cijfers boven verwachting goed uit. In juli zijn er 528 duizend banen (non-farm payrolls) bijgekomen. De verwachting van 250 duizend nieuwe banen werd daarmee flink overtroffen. Het werkloosheidspercentage daalde met 0,1%-punt naar 3,5%, en is weer op hetzelfde historisch lage niveau als voor de corona-uitbraak. De stijging van het gemiddelde uurloon blijft met 5,2% jaar-op-jaar boven trend en boven de marktverwachting. Dit onderstreept het sterke en robuuste karakter van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dit ligt in lijn met de inschatting die de Federal Reserve recent gaf. In de laatste persconferentie onderstreepte voorzitter Jerome Powell dat verdere monetaire verkrapping niet ten koste zal gaan de werkgelegenheid. De financiële markten gaan hierdoor al uit van een renteverhoging van 75 basispunten, 25 basispunten meer dan vorige week werd geprijsd.

Amerikaanse arbeidsmarkt

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Deel deze pagina