Sterke vertraging groei China
Mogelijk vertrek Draghi komt zeer ongelegen
De Italiaanse premier Mario Draghi leverde afgelopen week onverwachts zijn ontslagbrief in bij president Mattarella. De aanleiding was het ontbreken van steun van de vijfsterrenbeweging, de tweede partij in de regeringscoalitie, bij een vertrouwenstemming. Mattarella weigerde zijn ontslag echter. Een politieke crisis met nieuwe verkiezingen is op dit moment zeer onwenselijk. Door de hoge energieprijzen is de verwachting dat de economische groei in Europa tegen valt. Afgelopen week kwam naar buiten dat de Europese Commissie de groeiramingen voor 2022 en 2023 neerwaarts bijstelt van 2,7% en 2,3% naar respectievelijk 2,6% en 1,4%. Ook gaat de Commissie uit van een inflatie van 7,6% dit jaar en 4,0% in 2023. Aanzienlijk hoger dan de doelstelling van de ECB van 2%. De ECB zal daarom naar verwachting deze week voor het eerst in ruim 10 jaar de beleidsrente verhogen. De politieke onrust in Italië vergroot de zorgen over de betaalbaarheid van de hoge overheidsschuld (ruim 150% van het BBP). Bedrijven in Europa zien de toekomst intussen steeds somberder in. De ZEW Survey Expectation voor de eurozone zakte van -28,0 naar -51,1.
Europees sentiment steeds pessimistischer
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie onverwachts hoger
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Charmeoffensief Biden zonder resultaat
De Amerikaanse president Joe Biden toog afgelopen week naar het Midden-Oosten voor een vierdaagse rondreis door onder andere Israël en Saudi Arabië. Zijn belangrijkste doel was ongetwijfeld de oliestaten te bewegen om meer olie op te pompen. Zijn reis bleef echter zonder resultaat. Het Saudische koninkrijk houdt vast aan de afspraken binnen de OPEC+. Een eventuele verhoging van de productie zal alleen plaatsvinden met goedkeuring van de organisatie waar ook Rusland deel van uit maakt. De reden van Bidens verzoek werd duidelijk geïllustreerd door het Amerikaanse inflatiecijfer over juni dat vorige week werd gepubliceerd. Op maandbasis bedroeg de inflatie 1,3%. Dat is hoger dan de 1,0% geldontwaarding van mei. De inflatie op jaarbasis ligt nu met 9,1% op het hoogste niveau sinds begin jaren tachtig. Het zijn vooral de energieprijzen waardoor de inflatie blijft stijgen. De kerninflatie liet in afgelopen maanden juist een daling zien.
Groei Chinese economie stagneert
Het Chinese groeicijfer over het tweede kwartaal liet duidelijk het effect van de Chinese lockdowns in afgelopen maanden zien. Op jaarbasis kwam de groei in het tweede kwartaal uit op een magere 0,4%. Fors lager dan de 4,8% van een kwartaal eerder. Het lage cijfer verbaasde zelfs economen die nog op 1,2% groei op jaarbasis hadden gerekend. De kans is hierdoor aanzienlijk dat de officiële doelstelling van Beijing van 5,5% groei dit jaar hierdoor niet gehaald gaat worden. Een bijkomende complicatie is het groeiende aantal wanbetalingen op hypotheken. Chinese consumenten zijn steeds minder bereid om hypotheekbetalingen te doen op projecten die niet worden afgerond door financiële problemen bij projectontwikkelaars. Verschillende van hen – waaronder de gigant Evergrande – hebben in afgelopen maanden ge-default op hun schuldpapier. De onwil van consumenten om de hypotheeklasten te betalen zet de Chinese banken onder druk. De beurskoersen van de Chinese banken daalden hierdoor fors in waarde. De hoop is gevestigd op het aantrekken van de economie in de tweede helft van het jaar. Vorige week kwam echter ook het bericht dat een nieuwe coronavariant zich in Sjanghai aan het verspreiden is. Een sterke tweede helft van 2022 wordt daarmee steeds onzekerder.