Recessieangst zet rente en aandelen lager
Aandelenmarkten huiverig voor recessie
Wereldwijde aandelenmarkten lijken steeds nadrukkelijker rekening te houden met een recessie in Europa en de Verenigde Staten. De stijgende energieprijzen zet de winstgevendheid van bedrijven en de koopkracht van consumenten onder steeds grotere druk. Wereldwijde aandelenmarkten verloren afgelopen week 1,3%. Ontwikkelde markten hielden de schade met -1,0% beperkt. Aandelen van opkomende landen verloren met een daling van 3,0% in lokale valuta aanzienlijk meer van hun waarde. Hier waren het vooral Chinese banken die onder grote druk stonden (zie Opvallend Nieuws ) en ruim 7% van hun waarde verloren in een week tijd.
Chinese banken lager door oplopende wanbetalingen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Risico-opslag Italië hoger door politieke onrust
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Risicovrije rente daalt verder
Kapitaalmarkten lijken in te schatten dat centrale banken – wanneer gesteld voor de keuze om de economie te ondersteunen of de inflatie te bestrijden – in het voordeel van de eerste doelstelling zullen kiezen. Ondanks de aanhoudend hoge inflatie daalde de rente in de afgelopen week daarom verder. De Duitse 10-jaarsrente daalde met 22 basispunten van 1,35% naar 1,13%. De Amerikaanse 10-jaarsrente volgde deze beweging en daalde met 16 basispunten naar 2,92%. Door het rumoer in de Italiaanse politiek (zie Opvallend Nieuws) steeg de risico-opslag op Italiaanse staatsobligaties ten opzichte van Duitse staatsobligaties met 20 basispunten naar 2,14%. Andere perifere Europese landen volgden deze bewegingen en zagen de risico-opslag eveneens stijgen. Waarschijnlijk verhoogt de ECB tijdens de beleidsvergadering deze week de depositorente van -0,5% naar -0,25%. Hierbij zal ook uit de doeken worden gedaan met welk instrument de ECB de risico-opslagen van perifere Europese landen gaat dempen. Dit nieuwe instrument werd enkele weken geleden aangekondigd, maar alle details daarvan zijn tot nu toe in nevelen gehuld.
De euro duikt kortstondig onder de dollar
De combinatie van de verslechterende economische vooruitzichten in de eurozone en de terughoudendheid van de ECB met het verhogen van de rente zetten de euro in recente weken steeds verder onder druk. Hierdoor dook de euro afgelopen week kort onder de koers van $1 per euro. Momenteel noteert deze iets daarboven op krap $1,01 – het laagste niveau in ruim 20 jaar. Op de grondstoffenmarkten wordt steeds nadrukkelijker rekening gehouden met een verminderde vraag vanuit de vertragende Amerikaanse, Europese en Chinese economieën. De brede grondstoffenindex noteerde 3,9% lager. Landbouwproducten (-6,5%) en basismetalen (-6,0%) leverden hieraan de grootste bijdrage.