Markten in de greep van recessie-angst
Aandelen in mineur
Toenemende zorgen over de economische vooruitzichten zorgden afgelopen week voor dalende aandelenkoersen. Wereldwijde aandelen eindigden de week met een verlies van 1,8% in lokale valuta. Regionaal waren er wel de nodige verschillen. Zo deden aandelen uit de opkomende markten het duidelijk beter dan die uit de ontwikkelde landen. Chinese aandelen eindigden de week in euro gemeten bijvoorbeeld met een plus van 0,9%. Deze aandelen profiteerden van een toenemend vertrouwen in de economie. Zo stegen de Chinese inkoopmanagers-indices sterk van niveaus ruim onder de 50 tot niveaus tussen de 50,2 en 54,7. Amerikaanse aandelen presteerden afgelopen week met een verlies van 2,3% in Amerikaanse dollar het slechtst. Amerikaanse aandelen kenden met een daling van circa 20% de slechtste eerste jaarhelft sinds 1970. Historisch volgden na een slechte eerste half jaar in de tweede helft van het jaar aanzienlijk betere rendementen. Met een recessie die op de loer ligt, is dat nu nog maar de vraag.
Afwijkend rendementsverloop aandelen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes omlaag
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes omlaag
Kapitaalmarktrentes daalden door de sombere economische vooruitzichten. De Duitse 10-jaarsrente daalde met 21 basispunten naar 1,23%. Het merendeel kwam door een daling van de inflatieverwachtingen, maar ook de reële rente daalde. Het beeld bij de Amerikaanse 10-jaarsrente was vergelijkbaar. Deze daalde met 26 basispunten naar 2,88%. Ook dit kwam vooral door een daling van de inflatieverwachtingen. Staatsobligaties sloten afgelopen week positief af. Vooral Italiaanse obligaties deden het goed. Over de hele eerste helft van het jaar gemeten laten staatsobligaties echter historisch hoge verliezen zien. De daling van de risicovrije rentes kon niet voorkomen dat high yield en EMD HC afgelopen week in de min eindigden. Vooral bij high yield liep de risico-opslag hard op. De uitzondering was EMD LC, die zowel in lokale valuta als in euro de afgelopen week wel met een positief rendement afsloot.
Grondstoffen onderuit
Grondstoffen hadden afgelopen week het meest te lijden onder de recessievrees. Alle subcategorieën eindigden de week in de min. Vooral agrarische goederen en basismetalen deden het slecht. De koperprijs daalde afgelopen week met ruim 4% en staat nu ruim 25% onder de recordprijs van afgelopen maart. Ook de tarweprijs daalde afgelopen week met 4% en staat nu ongeveer 40% onder de recordprijs van afgelopen maart. De olieprijzen lieten bescheidenere dalingen zien. President Joe Biden reist halverwege de maand af naar het Midden-Oosten om de Golfstaten te bewegen de olieproductie verder op te schroeven, zodat de prijsdruk verder afneemt. De gas- en elektriciteitsprijzen lopen in Europa en met name in Duitsland hard op. Duitsland dreigt komende winter namelijk af te stevenen op energietekorten. Dit is het gevolg van de sterk gereduceerde gastoevoer vanuit Rusland. Daarnaast gaat de Nordstream 1 pijplijn halverwege deze maand tien dagen dicht voor regulier onderhoud. Door de sancties tegen Rusland worden belangrijke componenten voor de gasturbines niet geleverd. Als dit probleem de komende weken niet wordt opgelost, stevent Duitsland af op een energiecrisis. In dat geval wordt ook de Europese economie in zijn geheel geraakt.