Markten verwachten nu minder renteverhogingen
Aandelenmarkten herstellen van eerder verlies
Wereldwijde aandelenmarkten repareerden afgelopen week grotendeels het verlies van een week eerder. Dit herstel kwam voor het overgrote deel op conto van Amerikaanse aandelen, die een plus van 7% in lokale valuta noteerden. Een lichting daling in de verwachte inflatie stemde markten positief over de noodzaak van verdere renteverhogingen boven degene die al waren ingesprijsd. Europese aandelen volgden op gepaste afstand met een stijging van 2,3% in lokale valuta. Aandelen van opkomende markten noteerden 1,0% hoger in lokale valuta. Hier waren het Aziatische aandelen die de kar trokken. Aandelen uit Latijns-Amerikaans en EMEA leverden daarentegen respectievelijk 1,1% en 1,7% in.
Amerikaanse aandelen herstellen sterk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duitse en Amerikaanse rente dalen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes doen stap terug
De rentes op Amerikaanse en Duitse staatsobligaties daalden in afgelopen week sterk. Alhoewel de beweging in dezelfde richting lag, verschilde de onderliggende dynamiek. In de Verenigde Staten daalde de break-even inflatie licht. Hierdoor daalde ook de marktverwachting over verdere renteverhogingen. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 10 basispunten naar 3,13%. In de eurozone steeg de 5-jaars break-even-inflatie daarentegen met 5 basispunten naar 2,84%. De Duitse 10-jaarsrente daalde echter met 22 basispunten naar 1,44%. Het nieuws dat de ECB een nieuw instrument ontwikkelt om de fragmentatie in de eurozone tegen te gaan, geeft het signaal dat de ECB mogelijk minder snel zal zijn met renteverhoging dan eerder werd ingeschat. De markt verwacht nu dat de ECB de rente dit jaar met circa 0,9% zal verhogen. Een week eerder was deze verwachting nog 1,15%.
Grondstoffen over de hele linie lager
De brede grondstoffenindex noteerde afgelopen week 6,1% lager. Allen onderliggende sectoren daalden afgelopen week. De grootste verliezer was de landbouwector met een min van -9,6%. Een van grootste importeurs van graan, Egypte, kondigde afgelopen week aan minder te zullen importeren vanwege de sterk toegenomen prijzen. Ook energie droeg met een rendement van -5,9% negatief bij. De G7 die deze week in Spanje bijeen kwam willen een price cap op Russische olie afspreken. Een dergelijke limiet moet de inkomsten van Vladimir Poetin beperken en daardoor de Russische oorlogsmachine dwarszitten. Hoe een dergelijke limiet in de praktijk moet worden ingevoerd moet nog worden uitgevogeld. Er is in ieder geval geopperd om dit te laten lopen via de verzekeringen en transportkosten die gemoeid zijn met het importeren van Russische olie. Op de valutamarkten steeg de euro iets ten opzichte van de dollar en noteert nu op $1,06 per euro.