Europese consument somber over economie
Europees consumentenvertrouwen zakt verder weg
De ECB moest door de eerder sterk gestegen spread tussen Italiaanse en Duits staatsobligaties met een noodgreep komen. De aflopende obligaties uit het PEPP (Pandemic Emergency Purchasing Programme) zullen flexibel worden herbelegd (lees gebruikt om Italiaanse staatsobligaties op te kopen). Het is echter onwaarschijnlijk dat dit genoeg zal zijn om markten te overtuigen. Mario Centeno, de president van de Portugese Centrale Bank, gaf afgelopen week aan dat in de komende weken een nieuw instrument uit de doeken zal worden gedaan om de fragmentatie van de eurozone tegen te gaan. Ondertussen wordt het sentiment in Europa steeds negatiever. Het consumentenvertrouwen in de eurozone zakte deze maand verder weg en staat nu op - 23,6, het laagste niveau sinds 2012.
Europees consumentenvertrouwen zakt verder weg
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse verkopen van bestaande huizen in dalende trend
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Jerome Powell ziet twee paden naar lagere inflatie
Fed-voorzitter Jerome Powell moest afgelopen week voor de Amerikaanse Senaat zijn halfjaarlijkse toelichting geven op het monetaire beleid. Powell gaf in zijn verhaal aan twee paden naar een lagere inflatie te zien: ofwel weet de aanbodkant met wat geluk de vraag bij te benen waardoor de inflatie afneemt; ofwel zal de Fed met zijn beleid de vraagkant van de economie af moeten remmen. Powell verwacht dat de Fed zonder economische krimp de inflatie weet te beteugelen, maar gaf tevens aan dat er een niet te verwaarlozen kans is dat de Amerikaanse economie in een recessie terecht zal komen. De huizenmarkt lijkt dit al deels te weerspiegelen. Het aantal verkopen van bestaande huizen daalde deze maand opnieuw, met 3,4%.
Britse economie gaat gebukt onder hoge inflatie
De signalen uit de Britse economie ogen zorgwekkend. Het Britse inflatiecijfer kwam afgelopen maand uit op 9,1% op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in ruim 30 jaar. Ook de belangrijke Retail Price Indexzette met een stijging van 11,7% op jaarbasis een nieuw record neer. Opvallend genoeg noteerde de kerninflatie in het Verenigd Koninkrijk met 5,9% (j-o-j) juist 0,3% lager dan een maand eerder. Dit is een teken dat de inflatie vooral wordt veroorzaakt door een stijging voedsel- en energieprijzen en dat de lonen achterblijven. Mede hierdoor staakte het spoorwegpersoneel afgelopen week voor hogere lonen. Deze week zullen het personeel van British Airways en de leraren eveneens het werk neerleggen. De Britse consument ziet het door de inflatie steeds somberder in. De GfK Consumer Confidence zakte afgelopen week naar nieuwe recorddiepte.