Sterke renteverhogingen in het verschiet
Hawkish toon ECB
De ECB verlaagde de groeiverwachtingen voor dit jaar van 3,7% naar 2,8% en voor 2023 van 2,8% naar 2,1%. De inflatieverwachtingen werden daarentegen fors naar boven bijgesteld. De ECB verwacht nu dat de geldontwaarding dit jaar uitkomt op 6,8%, in 2023 op 3,5% en in 2024 op 2,1%. De ECB heeft de inflatie lange tijd onderschat, waardoor ze nu gedwongen wordt harder op de rem te trappen. Zoals eerder gecommuniceerd, wordt eind deze maand het opkoopprogramma van obligaties beëindigd. Daarna gaat de ECB de beleidsrente verhogen, in juli met 0,25%. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, gaf aan dat vanaf september de deur openstaat voor renteverhogingen van 50 basispunten. Op de obligatiemarkten wordt nu een depositorente van 1% aan het eind van dit jaar ingeprijsd, een stijging van 150 basispunten.
Forse stijging ingeprijsde depositorente ECB
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie loopt weer op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie stijgt harder dan verwacht
De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in mei harder dan verwacht met 1%. Hierdoor liep de jaar-op-jaar inflatie (CPI) op van 8,3% naar 8,6%, de hoogste inflatie in de afgelopen 40 jaar. Vooral de kosten van huisvesting, voedsel en gas droegen bij aan de stijging. De kerninflatie, de inflatie geschoond voor energie- en voedselprijzen, steeg in mei met 0,6%. Ook dat is iets harder dan verwacht. Jaar-op-jaar liep de kerninflatie terug van 6,2% naar 6%. Door de hardnekkig hoge inflatie liep de ingeprijsde Amerikaanse beleidsrente per einde van dit jaar op naar 3,25%, 50 basispunten hoger dan wat eind mei nog werd ingeprijsd. De hogere rentes beogen de economische groei, en daarmee ook de inflatie, af te remmen. Er zijn al meerdere tekenen dat de economie daadwerkelijk afkoelt. Zo daalde de vraag naar hypotheken naar het laagste niveau in 22 jaar. Ook lijkt de dalende trend van nieuwe werkloosheidsuitkeringen gedraaid te zijn. Deze stegen onverwachts sterk naar het hoogste niveau sinds januari van dit jaar. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument daalde volgens de meting van Michigan University naar een nieuw laagterecord. Vooral de inflatie baart de consument zorgen.
Inflatiedruk China is beperkt
Het economische en monetaire beeld in China wijkt af van dat in het westen. Zo staat de Chinese economie al langere tijd onder druk, mede door een aantal langdurige lockdowns in verschillende grote steden. Daarnaast is de inflatiedruk in China beperkt. Zo bleef de inflatie (CPI) onveranderd op 2,1%, terwijl een lichte stijging verwacht werd. De producentenprijsinflatie (PPI) viel terug van 8% naar 6,4% jaar-op-jaar. Dit geeft de Chinese centrale bank de ruimte om het monetaire beleid te verruimen. Door het opheffen van de lockdowns en het verruimen van het beleid krijgt de Chinese economie weer wat lucht. Recente economische data wijzen op enig herstel. Zo steeg de export met 15,9% (in Amerikaanse dollar) aanzienlijk sterker dan verwacht. Ook de importen stegen harder dan verwacht. Daarnaast toonden de inkoopmanagersindices enig herstel, maar wel vanaf hele lage niveaus. Zo steeg de PMI Caixin Composite index van 37,2 naar 42,2. De vraag is wel hoe duurzaam dit herstel is, aangezien de wereldhandel door de opgelopen prijzen behoorlijk onder druk staat.