Europa en VS voelen gevolgen hogere rente
Amerikaanse economie voelt gevolgen verkrapping
De economische cijfers die afgelopen week naar buiten kwamen, tonen dat de Amerikaanse economie steeds nadrukkelijker de gevolgen van de hoge inflatie en het - als gevolg – verkrappende monetaire beleid van de Fed begint te voelen. De economische groei kwam in het eerste kwartaal uit op -1,5% op jaarbasis. Iets lager dan de 1,3% krimp waar economen rekening mee hielden. Ook daalden de verkopen van nieuwe huizen in april sterk naar 591.000 op jaarbasis (verwachting: 748.000) en nam het aantal onafgeronde transacties op de huizenmarkt verder af met 3,9% op maandbasis (verwachting: -2,1%). De voorlopige sentimentsindicatoren voor de maand mei voor de dienstensector (53,5) en de maakindustrie (57,5) duiden nog op groei, maar staan wel twee punten lager dan een maand eerder. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Fed door deze vertraging afziet van renteverhogingen in de komende beleidsvergaderingen. De markt verwacht dat de Fed de beleidsrente dit jaar met nog circa 1,75% verhoogt. Dat is wel iets minder dan een week eerder (zie Financiële Markten).
Amerikaanse huisverkopen dalen fors
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“My very humble assessment is that it is … based on nothing. There is no underlying assets to act as an anchor of safety”
ECB-president Christine Lagarde over cryptovaluta’s in College Tour
ECB ziet risico’s voor financiële stabiliteit
De ECB publiceerde afgelopen week zijn halfjaarlijkse Financial Stability Review. In dit rapport gaat de ECB in op de potentiële risico’s voor de financiële stabiliteit van de eurozone. De algemene taxatie van de ECB is dat de huidige politieke en economische omstandigheden de financiële stabiliteit verslechteren. Met name de hoge inflatie – verder aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne – zet het economische herstel na de coronacrisis onder druk. De ECB signaleert dat de economische zwakte in combinatie met de stijgende rente bedrijven blootstelt aan krediet- en liquiditeitsrisico’s. Hierbij ziet de ECB in het bijzonder een risico in de significante blootstelling naar crypto die sommige bedrijven direct of indirect hebben opgebouwd in afgelopen jaren. Overheden en consumenten met relatief hoge schulden worden daarnaast geconfronteerd met hogere financieringslasten. Mede hierdoor ziet de ECB een aanzienlijk risico in een correctie op de huizenmarkten in Europa.
Chinese lockdowns worden langzaamaan versoepeld
China hield afgelopen twee jaar halsstarrig vast aan een zero covid beleid. Tot begin dit jaar slaagde het land hier goed in waardoor de economie relatief weinig hinder van het coronavirus ondervond. Begin 2022 ging het echter door toedoen van de omikron-variant alsnog mis. Verschillende Chinese steden kondigden verregaande lockdowns af die het economisch-sociale verkeer lam legden. De meest recente economische cijfers over de Chinese economie tonen dat de economie onder dit beleid lijdt. De prijs van verkochte nieuwe huizen daalde in april met 0,3% op maandbasis. Dit betekent dat de prijs van nieuwe huizen nu al sinds september in een dalende trend zit. Ook de industriële winsten daalden in april met 8,5% op jaarbasis. Toch lijkt er ook langzaam licht aan het einde van de tunnel: het aantal besmettingen in Sjanghai en Beijing daalt. De Chinese overheden zijn hierdoor bereid het strenge beleid langzaam te laten vieren. Waardoor bijvoorbeeld bankiers – na wekenlang op kantoor te hebben doorgebracht - weer naar huis mogen gaan. Van ‘zero covid’ wil de Communistische partij echter geen afscheid nemen. Het land blijft daarom zeer gevoelig voor nieuwe uitbraken van het virus.