Lagere PCE deflator zet aandelen hoger

Aandelenmarkten veren op

Wereldwijde aandelenmarkten veerden afgelopen week – na enkele weken van dalingen – sterk op. Aandelen van de ontwikkelde markten sloten 5,2% hoger in lokale valuta. Dit kwam vooral op het conto van Amerikaanse aandelen die 6,6% hoger sloten. Markten zagen in een lichte daling van 5,2% naar 4,9% van de PCE core deflator (de door de Fed gebruikte maatstaf om de core inflatie te meten) een signaal dat de inflatie misschien eerder onder controle zal zijn dan eerder gedacht. Dit zou betekenen dat de Fed de rente minder hoeft te verhogen dan eerder gedacht. Op gepaste afstand volgden Europese aandelen met een plus van 3,1% in lokale valuta. Aandelen van opkomende markten beleefden met een plusje van 0,3% een beduidend minder goede week. Hier waren het de aandelen op het Zuid-Amerikaanse continent die de grootste stijging noteerden (3,6% in lokale valuta).

Aandelenmarkten sluiten week hoger

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Lichte convergentie Amerikaanse en Europese rente

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Amerikaanse rente daalt licht door lagere PCE deflator

De daling van de PCE deflator had ook zijn weerslag op de kapitaalmarkten. Door de daling in het inflatiecijfer gaan beleggers er vanuit dat de Fed wellicht minder renteverhogingen nodig heeft om de inflatie onder controle te brengen. De Amerikaanse 2-jaarsrente daalde met 10 basispunten naar 2,48%. De dalingen op het lange eind waren iets gematigder. In Europa lag het beeld daaraan gespiegeld: de rente steeg met name op het lange eind. De Duitse 30-jaarsrente staat nu op 1,25%. Door deze rentebewegingen stegen Amerikaanse obligaties met 0,6% terwijl Duitse obligaties 0,5% moesten inleveren. De combinatie van een daling van de Amerikaanse risicovrije rente en een risk-on sentiment zorgde ook op kredietmarkten voor positieve cijfers. Wereldwijde highyieldobligaties noteerde 2,5% hoger. EMD in harde valuta noteerde 2,6% hoger en EMD in lokale valuta steeg met 0,4% in euro.

Olieprijs beweegt weer richting recordniveau

Ondanks het ontbreken van eenstemmigheid binnen de EU over een ban op de import van Russische olie, klom de olieprijs afgelopen week verder richting het recordniveau van maart dit jaar. Voor een vat Brent olie moet nu $119,4 worden betaald. De markt verwacht dat een Europese ban op Russische olie de wereldwijde vraag naar niet-Russische olie verder zal opstuwen. Door de stijging van de olieprijs noteerde de brede grondstoffenindex afgelopen week 3,5% hoger. Op de valutamarkten won de euro iets aan terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar door het naar elkaar toe bewegen van de Amerikaanse en Europese renteniveaus. Voor één euro ontvangt men nu $1,07.

Olieprijs nadert niveaus van maart

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina