Zorgen kleuren beeld markten
S&P 500 flirt met bear markt
Aandelen zijn in de ban van het verkrappende monetaire beleid en de afnemende economische groeivooruitzichten. Ook de bedrijfswinsten komen bij steeds meer bedrijven onder druk te staan. Wereldwijde aandelen eindigden voor de zevende week op rij in de min. Niet alle regio’s deden het slecht. Zo eindigden aandelen uit de opkomende markten in de plus, onder aanvoering van Chinese aandelen. Maar ook de aandelen uit de Aziatische regio binnen de ontwikkelde markten eindigden in de plus. Vooral de daling van Amerikaanse aandelen trok de wereldindices omlaag. Doordat Amerikaanse aandelen afgelopen vrijdag in het laatste handelsuur herstelden, wist de S&P 500 een officiële bear markt op basis van slotkoersen vooralsnog te vermijden. In de praktijk wordt van een bear markt gesproken bij een piek-dal-verlies van meer dan 20%. Het piek-dal-verlies van de S&P 500 index bedraagt momenteel circa 19%.
S&P 500 flirt met bear markt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Risico-opslagen lopen op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Risico-opslagen lopen op
De Duitse 10-jaarsrente daalde licht naar 0,94%. De Amerikaanse 10-jaarsrente liet een grotere daling zien, namelijk van 2,92% naar 2,78%. De Amerikaanse 10-jaarsrente staat nu 40 basispunten lager dan twee weken geleden. De daling afgelopen week van de Amerikaanse rente komt volledig op conto van de afnemende inflatieverwachtingen. De reële rente liep juist licht op. Kredietwaardige Amerikaanse obligaties eindigden de week in de plus, maar de meer risicovolle vastrentende waarden eindigden in de min. Door het negatieve sentiment liepen de risico-opslagen namelijk op. De risico-opslag van high yield bevindt zich op het hoogste niveau sinds oktober 2020. EMD LC wist zich aan de malaise te onttrekken. Deze categorie eindigde de week met een rendement van 1,2% in euro.
Grondstoffen in de plus
Alle subcategorieën grondstoffen eindigden de week in de plus. Basismetalen stegen het sterkst, ondersteund door een renteverlaging in China. Gedurende de week steeg de tarweprijs naar een nieuw record. Deze recordprijs volgde nadat India aankondigde de export van tarwe te verbieden. Door de aanhoudende hitte in India is de tarweproductie namelijk beperkt. In de tweede helft van de week viel de tarweprijs weer wat terug, nadat zorgen om het aanbod van tarwe wat afnamen. Door de invasie van Rusland in Oekraïne - beide zijn belangrijke exporteurs van tarwe - loopt de tarweprijs al heel het jaar op. Ook de prijzen van andere agrarische grondstoffen zitten dit jaar in de lift, waardoor wereldwijd de voedselprijzen oplopen. Dat baart vooral zorgen in de lage-inkomenslanden. Daar maakt voedsel circa 40% uit van het inflatiemandje.