Economische groei onder druk
Inflatiedruk eurozone zet ECB op scherp
De inflatie loopt wereldwijd nog steeds op. Zo steeg de Japanse consumentenprijsinflatie (CPI) van 1,2% naar 2,5% jaar-op-jaar, het hoogste niveau sinds 2014. De Britse CPI liep op van 7% naar 9,1% jaar-op-jaar. Dat is het hoogste niveau in de afgelopen 40 jaar. Het definitieve jaar-op-jaar cijfer van de CPI in de eurozone bleef onveranderd op 7,4%. De Duitse producentenprijsinflatie (PPI) is erg hoog en steeg zelfs, van 30,9% naar 33,5% jaar-op-jaar. De ECB beseft inmiddels dat het huidige ruime beleid niet consistent is met de actuele inflatie(vooruitzichten). De Europese Commissie verwacht dat de inflatie in de eurozone in 2022 gemiddeld 6,1% bedraagt en in 2,7% in 2023. De ‘haviken’ binnen de ECB sturen aan om snel de beleidsrentes te verhogen. Zo opperde bijvoorbeeld Klaas Knot, president van de Nederlandse centrale bank, het idee voor een verhoging van 50 basispunten in juli. De ‘duiven’ binnen de ECB waarschuwen er juist voor om niet te agressief te verhogen, aangezien dit contraproductief zou werken. Op de rentemarkten wordt nu een verhoging ingeprijsd van 100 basispunten aan het einde van dit jaar.
Duitse producentenprijsinflatie door het dak
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Sentiment Amerikaanse huizenbouwers neemt af
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Hawkish toon Fed verhardt
Ook in de Verenigde Staten blijft de aanhoudend hoge inflatie een bron van zorg. De Fed wil de inflatie koste wat het kost de kop indrukken om te voorkomen dat deze zich in de verwachtingen verankert. Fed-president Jerome Powell gaf daarbij aan niet te zullen schromen om de beleidsrente voorbij de geschatte neutral rate van 2,5% te verhogen indien dat nodig blijkt te zijn. Ook al gaat dat gepaard met ‘pijn’. Vooralsnog is de pijn vooral voelbaar op de financiële markten, maar ook het economische beeld zwakt af. De detailhandelsverkopen en de industriële productie lieten in april nog wel een stijging zien, de woningmarkt begint al wel af te zwakken. Zo daalden onder andere de verkopen van bestaande woningen, het aantal nieuwe bouwvergunningen en de hypotheekaanvragen. Dit komt doordat zowel de hypotheekrentes als de kosten van de (ver)bouw hard oplopen. Het sentiment onder de woningbouwers daalde naar het laagste niveau in bijna twee jaar tijd. Ook andere indicatoren, zoals de leading indicator, duiden op economische afzwakking.
Economische groei zwakt af
De eerste meting van het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone over het eerste kwartaal bedraagt 0,5%. Hierdoor komt de jaar-op-jaar groei uit op 5,1%. De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn echter minder gunstig. De Europese Commissie stelde afgelopen week de groeivooruitzichten voor de eurozone over 2022 bij van 4% naar 2,7%, en over 2023 van 2,7% naar 2,3%. Een belangrijke reden hiervoor zijn de grote prijsstijgingen van onder andere energie die de koopkracht van huishoudens negatief beïnvloeden. Door de aanhoudende onzekerheid omtrent de oorlog in Oekraïne, een belangrijke oorzaak van de hogere prijzen, is het vertrouwen van de consument in de eurozone laag. Niet alleen in de eurozone zijn de vooruitzichten somber, ook de Chinese economie draait niet goed. Zo daalden in april onder andere de industriële productie en de detailhandelsverkopen. De detailhandelsverkopen lieten hierdoor een jaar-op-jaardaling zien van meer dan 11%. De zeer ingrijpende lockdowns in China zorgen voor groeicijfers zoals we die aan het begin van de coronacrisis zagen. De Chinese centrale bank neemt wel diverse maatregelen om de economie te stutten.