Amerikaanse inflatie blijft hoog

Amerikaanse inflatie loopt verder op

De Amerikaanse inflatie (CPI) steeg in december naar 7%. Dat is het hoogste niveau sinds 1982. De kerninflatie, de inflatie geschoond voor de volatiele voedsel- en energieprijzen, liep op van 4,9% naar 5,5%. Daarmee ligt de kerninflatie op het hoogste niveau sinds 1991. De aanhoudend hoge inflatie wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de sterk gestegen energieprijzen. De hoge kerninflatie laat echter zien dat dit niet het hele verhaal is. De combinatie van aanhoudende problemen in de aanvoer- en productieketens en een sterk gestegen vraag stuwt de prijzen van veel andere goederen omhoog. Onder meer het aanhoudende chiptekort blijft in veel sectoren voor problemen zorgen. Ook het zeecontainervervoer blijft kampen met torenhoge tarieven en opstoppingen in havens. De hoge inflatiecijfers voeren de druk op de Amerikaanse centrale bank (Fed) op om snel in te grijpen. Fed-voorzitter Jerome Powell beloofde eerder in de week aan de Amerikaanse Senaat er alles aan te doen om te voorkomen dat de hoge inflatie zich verankert in de verwachtingen.

Amerikaanse inflatie naar hoogste niveau in 40 jaar

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Duitse groei stelt teleur (bbp, j-o-j)

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Stagnatie dreigt voor Duitse economie

De Duitse economie dreigt op een nieuwe recessie af te stevenen. Daar wijzen althans de laatste groeicijfers op. In het vierde kwartaal van 2021 kromp de economie naar schatting met 0,5% tot 1,0%. De krimp werd onder meer veroorzaakt door aanhoudende problemen in de Duitse industrie. Zo kampt de belangrijke autoproductie nog steeds met verstoringen in de productieketens. Daarnaast stond de consumptie onder druk door de opleving van de coronapandemie. De Duitse economische groei over heel 2021 bedraagt naar schatting 2,7%. Daarmee doet de Duitse economie het beduidend slechter dan die van de Verenigde Staten. Ook EU-landen als Frankrijk, Spanje en Italië laten betere groeicijfers noteren. De Duitse economie blijft zelfs achter bij die van het door de brexit geplaagde Verenigd Koninkrijk. Na een aantal sterke maanden ligt het Britse bruto binnenlands product inmiddels weer boven het pre-corona niveau. De Duitse economie ligt daar nog steeds onder. Analisten verwachten dat de Duitse economie vanaf het tweede kwartaal weer zal herstellen.

Chinese inflatie koelt af

Terwijl in de Verenigde Staten en de eurozone de inflatie records breekt, lijkt de inflatiedruk in China gepiekt. De jaar-op-jaar verandering van de consumentenprijzen (CPI) daalde in december van 2,3% naar 1,5%. De jaar-op-jaar verandering van de producentenprijzen (PPI) viel terug van 12,9% naar 10,3%. De terugval in de geldontwaarding werd breed gedragen. Consumenten zagen zowel de prijzen van voedsel als van goederen minder hard stijgen. De Chinese kerninflatie is met 1,2% ook laag. Het bedrijfsleven kreeg meer lucht door ingrijpen van de Chinese overheid. Die probeert met gericht beleid de prijsstijgingen bij grondstoffen te beteugelen. Naar verwachting zal hierdoor de inflatiedruk in het bedrijfsleven de komende maanden verder afnemen. De consumentenprijzen zullen naar verwachting in de loop van 2022 weer wat aantrekken, maar al met al wel beperkt blijven. Dit geeft de Chinese centrale bank de ruimte om de monetaire teugels verder te laten vieren.

Chinese inflatie valt terug

Bron: Bloomberg, Achmea IM

image
image

Deel deze pagina