Hoge inflatie zet de toon
Amerikaanse inflatie blijft hardnekkig hoog
De Amerikaanse economie gaat nog steeds gebukt onder aanhoudend hoge inflatie. Dat blijkt uit de inflatiedata over april. De jaar-op-jaar verandering van de consumentenprijzen (CPI) daalde minder dan verwacht, van 8,5% naar 8,3%. De kerninflatie, de CPI exclusief voedsel- en energieprijzen, daalde van 6,5% naar 6,2%. Uit de onderliggende cijfers komt een beeld naar voren van hardnekkig hoge opwaartse prijsdruk die zich breed heeft verspreid. Dit is onder meer zichtbaar in de Trimmed CPI. Deze inflatiemaatstaf wordt geschoond voor de grootste en kleinste prijsveranderingen. Door de uitschieters uit de inflatiecijfers te verwijderen, zou een beter beeld ontstaan van de onderliggende trend in de inflatie. De Trimmed CPI is de laatste maanden sterk gestegen en deze stijging zette in april door. De jaar-op-jaarverandering van de Trimmed CPI liep op van 6,1% naar 6,2%. Het hoge cijfer wijst er op dat de inflatie zich verankert in de Amerikaanse economie. Niet alleen bij goederen en grondstoffen, maar ook in de dienstensector. De prijzen van diensten stijgen gestaag en met 4,9% ligt de inflatie in de dienstensector op het hoogste niveau sinds begin jaren negentig.
Hoge inflatie dreigt zich in de Amerikaanse economie te verankeren
Bron: Bloomberg, Achmea IM
““(…) it looks increasingly unlikely that the disinflationary dynamics of the past decade will return. As a result, it is appropriate for policy to return to more normal settings.”
ECB-president Christine Lagarde
De ECB hint op een spoedige renteverhoging
Ook de ECB gaat prioriteit geven aan inflatiebestrijding. Dat blijkt uit uitspraken van ECB-president Lagarde. Waarschijnlijk gaat de ECB de beleidsrente al in juli verhogen. Lagarde gaf de toespraak ter ere van het 30-jarig bestaan van de Sloveense centrale bank. Ze ging in op het veranderende inflatiebeeld in de eurozone en de gevolgen daarvan voor het monetaire beleid. Na de pandemie is de inflatie sterk gestegen door een krachtig vraagherstel in combinatie met omvangrijke tekorten en verstoringen in productieketens. Hier kwam de oorlog in Oekraïne nog overheen. Dat is een klassieke aanbodschok voor de economie. Door deze ontwikkelingen zijn de vooruitzichten voor de inflatie op de middellange termijn snel veranderd. Vrijwel alle inflatiemaatstaven wijzen nu op een toekomstige inflatie die op of boven de doelstelling van de ECB ligt. Daarnaast zijn er structurele veranderingen waardoor de sterke krachten van desinflatie van het afgelopen decennium zijn verdwenen. Volgens Lagarde pleit dit alles voor een spoedige normalisatie van het beleid. Ze verwacht de eerste renteverhoging enkele weken nadat het opkoopprogramma voor obligaties in juni is beëindigd. Daarna zal het normalisatieproces geleidelijk worden doorgezet. Daarmee komt na ruim zes jaar het einde van de negatieve beleidsrente snel in zicht.
Rusland knijpt Europese gasleveranties af
De sanctie-oorlog tussen de EU en Rusland over de Russische invasie van Oekraïne is verder geëscaleerd. Terwijl de EU nog intern bakkeleit over het verbod op de import van Russische olie, heeft Rusland de gaskraan naar Europa weer iets verder dichtgedraaid. Eind april staakte Rusland al de gasleveranties aan Polen en Bulgarije. Deze week kwam Rusland met sancties tegen 31 bedrijven. Daaronder Gazprom Germania, de Duitse dochter van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Dit bedrijf staat sinds enige tijd onder curatele van de Duitse overheid. Ook Europa Gaz, de eigenaar van het Poolse deel van de Yamal-gaspijpleiding, is op de sanctielijst gezet. Door de sancties kunnen deze bedrijven geen Russisch gas meer afnemen. Vooralsnog is de impact van de sancties beperkt. Zo is naar schatting slechts 3% van de Duitse gasimport weggevallen. Via andere pijpleidingen en leveranciers kan het merendeel van het Russische gas namelijk nog steeds geleverd worden. Met de nieuwe sancties voert Rusland wel de druk op Europa op. De impact op de Europese gasprijzen bleef vooralsnog beperkt.