Onrust grijpt om zich heen

Bear market voor aandelen dreigt

Het sentiment van aandelenbeleggers fluctueert tussen hoop en vrees. Het risico voor stagflatie jaagt beleggers angst aan en ook het vooruitzicht van een snelle normalisatie van het monetaire beleid belooft weinig goeds voor de aandelenmarkten. Aan de andere kant blijven de resultaten van het bedrijfsleven verrassend goed. Ook dit cijferseizoen verslaan de meeste bedrijven de verwachtingen van de analisten. Door een hernieuwde daling van de MSCI World (-0,8% in euro) komt een bear market, een piek-dal-verlies van meer dan 20%, echter steeds dichterbij. Gemeten in Amerikaanse dollar zit vooral de Amerikaanse aandelenmarkt met kalenderjaarverlies van meer dan 16% in de gevarenzone. Het zijn met name de groeiaandelen, die het afgelopen jaren juist erg goed deden, die op verlies staan. Zo is Apple door de recente koersdalingen niet langer het bedrijf met de hoogste marktkapitalisatie. Die plek is ingenomen door het oliebedrijf Saudi-Aramco. Dat bedrijf zag de aandelenkoers dit jaar met bijna 30% stijgen. Niet slecht voor een stranded asset.

Saudi Aramco neemt kroon over van Apple

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Duitse en Italiaanse rente

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Kaptaalmarktrentes zetten stap terug

Na een periode van sterke stijgingen, vielen zowel de Duitse als de Amerikaanse kapitaalmarktrentes wat terug. De Duitse 10-jaarsrente daalde weer tot onder de 1%. De Amerikaanse 10-jaarsrente zakte terug naar 2,9%. Staatsobligaties hadden daardoor een goede week. Kredietobligaties zagen de risico-opslagen echter verder oplopen waardoor vooral de risicovollere categorieën de week toch met verlies afsloten. Binnen de eurozone zijn de ogen vooral gericht op de renteverschillen tussen de verschillende lidstaten. De laatste maanden zijn die weer snel opgelopen. Het renteverschil tussen Duitsland en Italië steeg dit jaar al met meer dan 70 basispunten tot boven de 2%. Afgelopen week daalde het renteverschil weer tot onder de 2%. Voor de ECB zijn de toegenomen renteverschillen een bron van zorg. Het roept herinneringen op aan de euroschuldencrisis. Het is de centrale bank er alles aan gelegen om een herhaling daarvan te voorkomen.

Stable coin blijkt niet stabiel

Het risk off sentiment heeft ook de cryptomarkt hard geraakt. De koersen van cryptomunten als Bitcoin en Ethereum dalen sinds begin dit jaar. Afgelopen week sloeg de paniek op de cryptomarkt pas echt toe nadat de stable coin TerraUSD implodeerde. Stable coins zijn de smeerolie van de cryptomarkt. Ze zijn gekoppeld aan een ander financieel instrument, vaak de Amerikaanse dollar. Deze stabiliteit maakt ze het ideale ruil- en oppotmiddel voor de volatiele cryptomarkt. Er zijn meerdere stable coins, Tether is veruit de grootste, maar TerraUSD was sterk in opkomst. TerraUSD beloofde pariteit met de Amerikaanse dollar. Afgelopen week zakte de koers van TerraUSD echter ver onder de $1. Pogingen om de munt te stabiliseren mislukten waardoor het vertrouwen wegviel en de koers in korte tijd wegzakte tot onder de 20 cent. In alle tumult gingen andere cryptovaluta mee omlaag. Tether wist zich wel te handhaven waardoor de paniek uiteindelijk wegebde. De pijn op de cryptomarkt is echter nog niet voorbij. In mei verloor de Bloomberg Galaxy Crypto Index, die de grootste cryptovaluta volgt, al meer dan 30%. Daardoor staat de index ruim 60% onder de piek van september 2021.

Grote turbulentie op de cryptomarkt

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina