Hoge inflatie dwingt centrale banken tot actie

Afkalvende groei, hoge inflatie

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4% (annualised) gekrompen. Dit voorlopig cijfer was een verrassing, want analisten gingen uit van een groei van 1% in de eerste maanden van het jaar. De economische terugval kwam vooral door het oplopende handelstekort en de zwakke voorraadgroei. De consumentenbestedingen lieten wel een stevige groei zien. De inflatie in de Verenigde Staten blijft hoog. De PCE deflator bedroeg in maart 6,6% jaar-op-jaar. De Fed zal deze week de beleidsrente met 50 basispunten gaan verhogen. De eurozone-economie groeide volgens verwachting met 0,2% in het eerste kwartaal. De Duitse economie groeide licht, de Franse stagneerde en de Italiaanse kromp met 0,2%. Ook in de eurozone blijft de inflatie hoog. Volgens de voorlopig prognose bedroeg de consumentenprijsinflatie (CPI) in april 7,5% jaar-op-jaar. Dit is 0,1%-punt hoger dan vorige maand. Luis de Guindos, vicevoorzitter van de ECB, verwacht dat de inflatie in de eurozone het hoogtepunt nadert.

Beperkte groei eurozone-economie

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Gasprijs blijft hoog

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Rusland draait gaskraan deels dicht

De oorlog in Oekraïne houdt aan en er is geen zicht op een oplossing op de korte termijn. Hetzelfde geldt voor de sanctieoorlog tussen Rusland en het Westen. Afgelopen week draaide Rusland de gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht omdat deze landen niet in Russische roebels betaalden. Eind maart eiste Rusland in de Russische valuta te worden betaald voor de energie-export. Het dichtdraaien van de gaskraan is waarschijnlijk ook een vergelding voor de steun die westerse landen aan Oekraïne geven. De gaslevering naar de andere EU-landen gaat vooralsnog gewoon door. De EU-landen maken plannen om de import van Russische olie en gas te verminderen, maar willen de economische schade beperkt houden en tekorten voorkomen. De kans op een significante ontregeling van de gas- of olie-import uit Rusland is groot en dit is een grote bedreiging voor de Europese economie. De gasprijs steeg op woensdag gedurende de dag met meer dan 20% in reactie op de onrust. Later viel de gasprijs weer terug.

Riksbank verhoogt onverwachts de rente

De Zweedse centrale bank (Riksbank) verhoogde de beleidsrente en gaf aan dat meer renteverhogingen zullen volgen. De renteverhoging kwam onverwachts. De Riksbank hoort normaliter tot de meer dovish centrale banken. Zo werd bij de vorige beleidsvergadering nog aangegeven dat renteverhogingen tot 2024 onwaarschijnlijk waren. De aanhoudend hardnekkig hoge inflatie was echter aanleiding om nu al tot actie over te gaan. De beleidsrente werd verhoogd van 0% naar 0,25%. Daarnaast wordt ook het tempo van het opkoopprogramma in de tweede helft van het jaar teruggeschaald. De Zweedse beleidsmakers gaven aan dat er dit jaar nog twee of drie renteverhogingen aankomen. De Riksbank schaart zich hiermee bij andere belangrijke centrale banken die begonnen zijn het monetaire beleid te normaliseren. De Bank of Japan blijft vooralsnog de grote uitzondering. De Japanners hielden tijdens de beleidsvergadering de beleidsrente ongewijzigd en gaven aan onbeperkt staatsobligaties op te kopen om de lange rente te drukken.

Zweedse beleidsrente omhoog

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Deel deze pagina