Valutavolatiliteit door monetaire divergentie

Turbulente week voor aandelen

Aandelenmarkten kenden een turbulente week die per saldo met verlies werd afgesloten. Het totaalrendement op aandelen ontwikkelde markten bedroeg bijna -3% (euro hedged). Het cijferseizoen is in volle gang en zorgt soms voor forse uitslagen. De koers van Amazon ging op vrijdag met 14% omlaag na tegenvallende cijfers. De webwinkel leed verlies en heeft last van stijgende kosten voor personeel en brandstof. De bedrijfscijfers van Meta (Facebook) werden wel positief ontvangen waarna de koers met ruim 17% steeg na bekendmaking. Maar al met al was april een tegenvallende maand voor aandelenmarkten. Het totaalrendement op aandelen ontwikkelde markten bedroeg per saldo ruim -7%. Het totaalrendement in euro van aandelen opkomende markten was afgelopen week in tegenstelling tot dat van de ontwikkelde markten wel positief en bedroeg ruim 2%. Chinese aandelen herstelden sterk nadat de week met verlies was begonnen. Chinese beleidsmakers beloofden nieuwe stimulansen om de economische schade als gevolg van de strenge coronalockdown te mitigeren.

Rendementsverloop aandelen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Italiaanse risico-opslag loopt op

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Italiaanse risico-opslag loopt op

Het beeld voor staatsobligaties was gemengd afgelopen week. De Duitse 10-jaarsrente daalde per saldo met 3 basispunten naar 0,94%. Eerder in de week daalde deze rente nog tot onder de 0,80%. Het negatieve sentiment op de aandelenmarkt zorgt normaliter voor een vlucht naar staatsobligaties. Maar staatsobligaties staan onder druk vanwege de aanhoudend hoge inflatie en de reactie hierop van centrale banken. De Italiaanse 10-jaarsrente steeg met 10 basispunten naar 2,77%. Hierdoor stijgt het renteverschil met Duitsland weer richting de 2%. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg licht naar 2,93%. Deze week zal de Fed een nieuwe rentestap zetten. De risicovollere kredietcategorieën stonden onder druk. Zowel high yield als staatsobligaties uit opkomende landen in harde valuta (EMD HC) daalden met meer dan 1%. Niet-staatsobligaties uit de eurozone gaven 0,4% prijs. Per saldo liepen de risico-opslagen van kredietobligaties op. Het totaalrendement op staatsobligaties uit opkomende landen in lokale valuta (EMD LC) in euro was vlak.

Euro op laagste niveau in vijf jaar

De koers van de euro is ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar het laagste niveau in vijf jaar gedaald. De eurodollarwisselkoers bedraagt nu 1,05 en pariteit komt in zicht. Met pariteit wordt de wisselkoers bedoeld waar de waarde van één euro gelijk is aan één dollar. Een jaar geleden leverde een euro nog ruim 1,2 dollar op. De Europese eenheidsmunt staat al langer onder druk. Het verschil in monetair beleid is de belangrijkste reden hiervoor. De Fed gaat het monetaire beleid sneller en forser normaliseren dan de ECB. Daarnaast is de eurozone ook kwetsbaarder voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne dan de Verenigde Staten. Dit betreft onder andere de grondstoffentoevoer, maar ook de economische bedrijvigheid. De Amerikaanse dollar stijgt ook in waarde ten opzichte van andere belangrijke valuta's, zoals de Japanse yen. Afgelopen week schoot deze wisselkoers door de 130-grens. De laatste keer dat de greenback zo sterk was ten opzichte van Japanse yen was 2002.

Euro zakt weg ten opzichte van de dollar

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina