Markten in de ban van renteverhogingen

Aandelenmarkten doen stap terug

Wereldwijd deden aandelenmarkten afgelopen week een stap terug. De aanhoudend hoge inflatie maakt dat centrale banken wereldwijd het beleid verkrappen en steunpakketten afbouwen. Dit drukt de waarderingen van bedrijven. Het effect van het einde van ruim monetair beleid werd sterkst gevoeld in de Verenigde Staten waar de Fed meer tempo maakt met de verkrapping. Amerikaanse aandelenmarkten daalden afgelopen week met 2,1% in Amerikaanse dollars gemeten. Europese aandelen profiteerden van de gematigdere toon van de ECB een daalden slechts met 0,5% in lokale valuta. Aandelen van opkomende landen noteerden 1,2% lager.

Aandelen voelen druk renteverhogingen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

10-jaarsrentes stijgen naar nieuwe hoogte

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Sterke stijging risicovrije rente

Op de kapitaalmarkt lijkt te zijn doorgedrongen dat het einde van het ruime monetaire beleid nabij is. Zowel de Duitse als de Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 13 basispunten. De Duitse 10-jaarsrente ligt met 0,84% nu op het hoogste niveau in ruim 5 jaar tijd. De Amerikaanse evenknie staat momenteel op 2,83%. Dat is nog niet op de niveaus die in 2018 en 2019 werden bereikt, maar destijds stond de belangrijkste beleidsrente van de Fed ook 2%-punt hoger. Als gevolg van de stijgende rente daalden obligaties over de hele linie. Staatsobligaties in de eurozone noteerden 0,9% lager en kredietobligaties in euro 0,7% lager. Wereldwijde highyieldobligaties verloren 0,6%. EMD in lokale valuta was met een verlies van slechts 0,2% de positieve uitschieter.

Forse stijging grondstoffen

Grondstoffen waren afgelopen week de positieve uitschieter op financiële markten. De brede grondstoffenindex steeg met 8,3% in Amerikaanse dollars gemeten. Veruit de grootste bijdrage aan dit rendement kwam uit de energiesector. De prijs van een vat Brent-olie steeg in een week tijd met liefst $11,1 naar $111,7. De belangrijkste reden hiervoor waren de geruchten dat de EU bezig is met maatregel om de import van Russische olie te verbieden. Daarnaast waren er protesten in twee Libische havens waardoor Libische olie niet kon worden verscheept. Op valutamarkten verloor de euro iets aan waarde door het uitblijven van monetaire verkrapping. Voor 1 euro moet nu $1,08 worden betaald.

Grondstoffen beleven sterke week

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

Deel deze pagina