Kapitaalmarktrentes lopen verder op
Aandelenmarkten in greep monetaire beleid
Speculaties over het centralebankbeleid drukten hun stempel op de aandelenmarkten. In eerste instantie schrokken beleggers van de hawkish toon van de Amerikaanse en Europese centrale banken. Aandelenbeleggers zijn de laatste jaren gewend geraakt aan lage rentes en ruime liquiditeit. Dit heeft de koersen en waarderingen omhooggestuwd. De mogelijke snelle verkrapping van het monetaire beleid maakt beleggers dan ook nerveus. Niet iedere sector is even gevoelig voor het monetaire beleid. Het zijn vooral de groeisectoren die heftig reageren. De meer defensieve sectoren blijven beter liggen. Technologie-aandelen lijken het meest gevoelig voor de versnelde verkrapping van het monetaire beleid. Uiteindelijk viel per saldo de schade op de aandelenmarkten toch weer mee. Het rendement in euro van de wereldwijd aandelenmarkten was afgerond 0%. De opkomende landen noteerden een klein verlies. Met een plus van 0,8% deden Europese aandelen het duidelijk beter dan aandelen uit de Verenigde Staten en Azië.
Goed jaar voor energie-aandelen (MSCI World)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Franse kapitaalmarktrente op hoogste niveau in jaren
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Hawkish Fed zet rente hoger
De obligatiemarkten hadden wederom een slechte week. De koersen daalden en de kapitaalmarktrentes liepen verder op. Beleggers beseffen dat het vrijwel zeker is dat in zowel de Verenigde Staten als in de eurozone het monetaire beleid versneld wordt genormaliseerd. De hawkish toon van de Fed miste haar uitwerking dus niet. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 32 basispunten naar 2,7%. De Amerikaanse 2-jaarsrente steeg beduidend minder hard en eindigde de week op 2,5%. Hierdoor normaliseerde de Amerikaanse rentecurve. De Duitse 10-jaarsrente steeg naar 0,7%. Het kalenderjaarverlies op Duitse staatsobligaties liep daardoor op naar ruim 6%. De rentes van de andere eurolanden liepen wat harder op. Zo steeg de Franse rente naar 1,3%, het hoogste niveau sinds 2015. In Frankrijk zijn op 10 april (eerste ronde) en 24 april (tweede ronde) de presidentsverkiezingen. De zittende president Macron is impopulair en ziet zijn voorsprong op de eurosceptische en nationalistische kandidaat Marine Le Pen slinken. Hoewel Macron in de tweede ronde waarschijnlijk wint door de steun van alle gematigder kiezers, neemt de nervositeit toch toe.
Oorlog in Oekraïne blijft grondstoffenmarkten beheersen
Op de grondstoffenmarkten blijft de oorlog in Oekraïne het belangrijkste thema. De oorlog en de sancties ontregelen veel grondstoffenmarkten waardoor de prijzen sterk zijn gestegen. Door de steeds verdere escalatie van het geweld en het stijgend aantal burgerslachtoffers neemt de roep om nog hardere sancties tegen Rusland toe. De Europese Unie kwam met een verbod op de import van kolen, maar blijft de olie- en gasmarkt ontzien. De olieprijs zakte wat terug naar $102 voor een vat Brentolie. Door stijgende prijzen van agrarische grondstoffen sloot de grondstoffenindex (S&P GSCI) de week toch met een positief rendement af. Op de valutamarkten is het monetaire beleid het belangrijkste thema. De Amerikaanse dollar profiteert van de hawkish Fed en sterkte verder aan ten opzichte van onder meer de euro.