Fed hint op sterke renteverhoging
Wereld blijft Russische grondstoffen kopen
De westerse sancties schaden de Russische economie, maar leggen deze niet lam. Dit komt vooral doordat de wereld massaal grondstoffen van Rusland blijft kopen. Met alleen de energie-exporten verdient Rusland dit jaar naar verwachting al $320 miljard, ruim 30% meer dan in 2021. In een poging deze geldstroom te raken hebben de Verenigde Staten een importverbod op Russische olie ingesteld. Afgelopen week besloot de EU tot een importverbod op Russische kolen. Deze sancties raken de Russische grondstofexporten echter nauwelijks. Een groot deel van de opkomende landen, waaronder China en India, doet überhaupt niet mee aan de westerse sancties. Het blijven gewillige kopers. Rusland verlegt de grondstoffenexport dan ook naar Azië. Deze handel wordt steeds vaker in lokale valuta afgerekend en niet in de Amerikaanse dollar. Dit draagt bij aan de kracht van de Russische roebel. De munt staat inmiddels hoger dan voor de invasie van Oekraïne. De export van gas is lastiger naar Azië te verleggen omdat deze grotendeels via pijpleidingen loopt. De EU is voor haar energievoorziening echter dermate afhankelijk van Russische gasleveranties dat de kans klein blijft dat de EU de import van Russisch gas vrijwillig staakt. Het lijkt er dus op dat de Russische schatkist voorlopig goed gevuld blijft.
Kortstondig effect van de sancties op de Russische roebel
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“I would like the committee to get to 3-3.25% on the policy rate in the second half of this year,”
James Bullard, gouverneur van de Federal Reserve Bank of St. Louis
Fed maakt geesten rijp voor sterke renteverhoging
De Amerikaanse beleidsrente wordt komende maanden fors verhoogd. Daar wijzen de notulen van de laatste beleidsvergadering en uitlatingen van verschillende Fed-gouverneurs op. Lael Brainard, de vicepresident van de Fed, was zeer uitgesproken. Gegeven de hoge inflatie is het monetaire beleid volgens haar nu veel te ruim. Om de inflatie onder controle te brengen, moet de Fed het beleid agressief verkrappen. Daarnaast zal volgens Brainard ook de Fed-balans worden afgebouwd. Dit zijn zeer hawkish uitspraken van Brainard die bekend staat als één van de meest gematigde leden van het Fed-beleidscomité. Ook James Bullard van de St. Louis Fed wond er geen doekjes om. Hij gaf aan dat wat hem betreft de beleidsrente dit jaar nog wordt opgetrokken naar 3% tot 3,25%. De beleidsrente staat momenteel nog op 0,25% tot 0,5%. De uitlatingen van de Fed-leden wijzen er op dat de Amerikaanse centrale bank zich opmaakt voor de snelste verkrappingscyclus sinds 1994. Destijds werd de beleidsrente in een tijdsbestek van 12 maanden met 3% verhoogd. Dat ging gepaard met een bloedbad op de obligatiemarkten. Ook nu lijken de financiële markten niet ingesteld op een dergelijk agressieve renteverhoging. Op de futuresmarkt is een renteverhoging naar ‘slechts’ 2,5% ingeprijsd.
Chinese inkoopmanagersindex maakt duikvlucht
De Chinese inkoopmanagersindices (PMI) vielen in maart sterk terug. De PMI Services, die de activiteit in de dienstensector meet, duikelde van 50,2 naar 42,0. Vooral de Chinese consument laat het afweten, waardoor de binnenlandse bestedingen sterk zijn terugvallen. Eerder was al bekend geworden dat ook de PMI van de industriële sector onder druk staat. Hierdoor daalde de PMI Composite voor de gehele economie van 50,1 naar 43,9. Daarmee liggen de Chinese inkoopmanagersindices op het laagste niveau sinds de coronacrisis van begin 2020. Zowel de sterke daling als het niveau van de PMI’s duiden op een sterke terugval van de economische activiteit in China. De economische terugval wordt veroorzaakt door de opleving van de coronapandemie en de daarmee gepaard gaande zeer strikte beheersingsmaatregelen. Waarschijnlijk worden de PMI’s over april nog lager want de algehele lockdown van Shanghai zit nog niet in deze cijfers. De haperende economie is voor de Chinese centrale bank waarschijnlijk reden het monetaire beleid te gaan verruimen.