Rente in de lift bij aanvang 2022

Hawkish Fed zet aandelen lager

Aandelenmarkten zijn het nieuwe jaar met verlies begonnen. Het totaalrendement op aandelen ontwikkelde markten bedroeg in de eerste week -1,5%. Voor aandelen opkomende markten resulteerde een kleine min van 0,3%. Vooral de hawkish Fed-notulen drukten de koersen. Met name de technologie-aandelen kregen een tik. De Amerikaanse Nasdaq sloot op woensdag ruim 3% lager, de grootste daling op één dag sinds februari vorig jaar. De verschillen tussen de aandelensectoren waren groot gedurende de eerste week. Waardesectoren, zoals energie en financiële instellingen, noteerden een ruime plus afgelopen week. De sectoren technologie en gezondheidszorg gaven daarentegen enkele procenten prijs. De stijgende rente raakt vooral de waardering van deze sectoren. Eerder in de week bereikte het Amerikaanse bedrijf Apple nog de historische mijlpaal van een marktkapitalisatie van $3 biljoen. Het eerste bedrijf ooit met zo’n grote omvang. Lang kon het bedrijf hier niet van genieten want het negatieve sentiment duwde ook de koers van Apple omlaag.

Apple schrijft geschiedenis

Bron: Bloomberg, Achmea IM

10-jaarsrentes eurolanden lopen op

Bron: Bloomberg, Achmea IM

2022 start met flinke rentestijgingen

Kapitaalmarktrentes stegen flink in de eerste week van 2022. De hawkish Fed-notulen speelden een rol. Zowel de korte als de lange Amerikaanse rentes stegen. De 2-jaarsrente steeg met 13 basispunten naar 0,86%. De 10-jaarsrente liep elke dag op. Per saldo was sprake van een stijging van 25 basispunten. De Amerikaanse 10-jaarsrente bedraagt nu 1,76%. In het kielzog van de Amerikaanse rentes stegen ook de rentes van de eurolanden. De Duitse 10-jaarsrente steeg 13 basispunten naar -0,04% en nadert de 0%-grens. Dit is het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2019. De Nederlandse 10-jaarsrente is nu weer positief en bedraagt 0,06%. In de andere eurolanden stegen de kapitaalmarktrentes ook. De korte rentes in de eurozone blijven vooralsnog laag. De Duitse 2-jaarsrente steeg met 3 basispunten naar -0,59%. De markt verwacht dat de ECB voorlopig niet het voorbeeld van de Fed volgt.

Olieprijs loopt verder op

Grondstoffen was één van de weinige beleggingscategorieën die het jaar wel in het groen begon. De prijs van een vat Brent olie steeg afgelopen week met ruim 5% naar bijna $82. De onrust in Kazachstan speelt een rol ondanks dat de olieproductie van dit land met circa 1,5 miljoen vaten per dag relatief beperkt is. De oliemarkt is momenteel krap en er is weinig reservecapaciteit. De krapte op de energiemarkten zorgt al weken voor de nodige volatiliteit. De prijzen van edelmetalen stonden onder druk. De goudprijs daalde met bijna 2% naar $1797 per troy ounce. Ondanks de hawkish Fed-notulen steeg de Amerikaanse dollar maar licht ten opzichte van de euro. Ook het Britse pond nam in waarde toe. De Japanse yen blijft relatief zwak. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar daalde de Japanse munt naar het laagste niveau sinds begin 2017.

Olieprijs boven de $80 per vat

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

image
image

Deel deze pagina