Amerikaanse inflatie loopt verder op

Robuuste groei eurozone

Uit het definitieve groeicijfer over het derde kwartaal blijkt dat de economie van de eurozone voorspoedig groeit. De kwartaalgroei bleef stabiel op 2,2%. De groei ten opzichte van een jaar geleden werd naar boven bijgesteld van 3,7% naar 3,9%. Daarmee is het gat dat de coronapandemie in de economie sloeg zo goed als gedicht. De omvang van de eurozone-economie ligt nog maar 0,3% onder de piek van eind 2019. De consument is de belangrijkste drijver achter de economische opleving. De sterke consumptiegroei is deels het resultaat van een inhaalslag op de periode waarin de corona-lockdowns voor veel verstoringen zorgden. De pandemie blijft de belangrijkste bron van onzekerheid. Meerdere landen hebben de beheersingsmaatregelen weer aangescherpt en ook de verstoringen in de productieketens blijven de economie parten spelen. Desondanks blijven de vooruitzichten voor de eurozone-economie overwegend positief. Dit is onder meer zichtbaar in de stijging van de ZEW-vertrouwensindicator. Het niveau van 26,8 duidt op een robuuste groei.

Economie eurozone bijna hersteld van de coronaschok

Bron: Bloomberg, Achmea IM


“a period in which there is aggressive risk taking, you have a build-up in leverage. You think that markets are liquid, whereas in fact under stress they are not going to be liquid,”

Claudio Borio, hoofdeconoom van de BIS

BIS roept op tot strenge regulering schaduwbanken

De BIS (Bank voor Internationale Betalingen) wil de niet-bancaire spelers in het financiële systeem onder streng toezicht plaatsen. Volgens de BIS, de bank voor centrale banken, vormt dit zogenaamde schaduwbankwezen een steeds groter gevaar voor de financiële stabiliteit. De BIS wijst onder meer naar beleggingsfondsen, hedge funds, private-equityfirma’s en sovereign wealth funds. Deze partijen zijn zo groot geworden dat ze volgens de BIS een bron van financiële instabiliteit zijn. Dat zou onder meer blijken uit de grote marktonrust van begin 2020. Toen trokken niet-bancaire partijen zich massaal terug uit de repo-markt waardoor er liquiditeitsproblemen ontstonden in het financieel systeem. Met liquiditeitsinjecties wendde de Amerikaanse centrale bank (Fed) toen een financiële crisis af. De BIS wil daarom dat toezichthouders beter inzicht krijgen in wat niet-bancaire partijen precies doen. Daarnaast moeten ze, zoals banken, in goede tijden flinke buffers aanleggen om te voorkomen dat er collectieve problemen ontstaan in slechte tijden.

Amerikaanse inflatie erodeert de koopkracht

De Amerikaanse inflatie steeg in november naar 6,8%. Dat is het hoogste niveau sinds 1982. De kerninflatie liep op naar 4,9%, het hoogste niveau in 30 jaar. De hardnekkig hoge inflatie tast de koopkracht steeds verder aan. De Amerikaanse loongroei kan het tempo van de geldontwaarding namelijk niet bijbenen. De reële groei van de gemiddelde uurlonen daalde in november van -1,3% jaar-op-jaar naar -1,9% jaar-op-jaar. Het is de 8e maand op rij dat de Amerikaanse koopkracht daalt. Dit voedt de onvrede onder de Amerikaanse werknemers. Tussen april en september dienden ruim 24 miljoen Amerikanen hun ontslag in, een absoluut record. Dit fenomeen wordt al The Great Resignation genoemd. Door de krappe arbeidsmarkt is het voor veel Amerikanen relatief eenvoudig om van baan te wisselen. Vooral onder de lager betaalde banen is het verloop hoog en steeds meer bedrijven hebben moeite om hun openstaande vacatures te vervullen. De druk op Amerikaanse bedrijven om de lonen te verhogen neemt dan ook toe.

Uurlonen kunnen de inflatie niet bijbenen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

image
image

Deel deze pagina