Buying the dip

Aandelenmarkten hervatten opgaande trend

De aandelenmarkten toonden zich veerkrachtig. De zorgen rondom de nieuwe corona-variant, de aanhoudend hoge inflatie en het mogelijk versneld verkrappen van het monetair beleid verdwenen als sneeuw voor de zon. De correctie op de aandelenmarkten zette niet door en de koersen veerden weer op. Daarmee pakte de buying the dip strategie voor aandelenbeleggers wederom goed uit. Vooral de Amerikaanse aandelenmarkt dendert door. Na de beste week in 10 maanden sloot de S&P 500 op een nieuwe recordstand. Ook de aandelen in de andere ontwikkelde landen hadden een goede week. De MSCI World eindigde de week met een winst in euro van 3,3%. De opkomende markten (MSCI EM) bleven met een winst in euro van 0,9% wederom wat achter. Ondanks het drama rond Evergrande herpakten de Chinese aandelenmarkten zich wel. Ze sloten de week af met een winst van circa 3%. Over heel 2021 gemeten blijven Chinese aandelen echter ver achter bij die in de Verenigde Staten.

S&P500 tikt nieuw record aan (ultimo 2020 = 100)

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Ontwikkeling kapitaalmarktrente

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Beperkte uitslagen op de obligatiemarkten

Op de obligatiemarkten was sprake van een gemengd beeld. Veilige staatsobligaties werden geconfronteerd met dalende koersen en oplopende rentes. In de eurozone bleven de uitslagen relatief beperkt. De Duitse 10-jaarsrente steeg van -0,39% naar -0,35%. De bewegingen op de Amerikaanse staatsobligatiemarkt waren wat groter. De Amerikaanse 10-jaarsrente liep op van 1,34% naar 1,48%. Het totaalrendement op Amerikaanse staatsobligaties kwam daardoor uit op -1%. De risico-opslagen op kredietobligaties met een hoge kredietwaardigheid daalden licht waardoor sprake was van een nagenoeg stabiel koersverloop. De risicovollere obligatiecategorieën profiteerden van het positieve sentiment op de financiële markten. Bij zowel high yield obligaties als obligaties uit de opkomende landen (EMD HC) was sprake van inkomende risico-opslagen. Deze categorieën sloten de week met winst af.

Olieprijs herstelt van klap

Ook op de grondstoffenmarkten verdween de angst voor de opleving van de pandemie. De olieprijs liet de sterkste stijging in drie maanden zien. De prijs van een vat Brent-olie steeg met 7,5% tot boven de $75. Daarmee werd het forse prijsverlies van de twee voorgaande weken deels goedgemaakt. Bij de conjunctuurgevoelige industriële metalen zoals koper en aluminium was het beeld gemengd. Per saldo sloot echter ook deze grondstoffensector de week met winst af. De brede grondstoffenindex (GSCI) boekte in de week daardoor een winst van 3,8%. Op de valutamarkten hielden de euro en Amerikaanse dollar elkaar in evenwicht. De koers bleef stabiel op 1,13. Ondanks pogingen van de Turkse autoriteiten om de Turkse munt te stabiliseren, zakte de Turkse lira naar een nieuw dieptepunt. De markten hebben al het vertrouwen in het Turkse monetaire beleid verloren. President Erdogan legt ondertussen de schuld voor de liracrisis bij speculanten op de financiële markten.

Olieprijs krabbelt op

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

image
image

Deel deze pagina