Producentenprijzen in de lift

Vertrouwen eurozone zwakt af

De economische groei in de eurozone over het tweede kwartaal kwam uit op 2,2% kwartaal-op-kwartaal. Dit was licht hoger dan eerdere ramingen. Jaar-op-jaar bedroeg de stijging 14,3%. De vertrouwensindicatoren zwakken af, zoals de ZEW-index. De ZEW-index is een maatstaf die volgt uit een enquête onder economen en financieel analisten over de economische situatie en vooruitzichten. De ZEW-index voor de eurozone daalde van 42,7 naar 31,1. De onzekerheid over het coronavirus tempert de verwachtingen. Een vergelijkbaar beeld was terug te zien in Duitsland. De Duitse ZEW-index die de economische verwachtingen meet, daalde harder dan verwacht van 40,4 naar 26,5. De index die een indicatie geeft voor de huidige situatie liet daarentegen een lichte verbetering zien. Deze steeg van 29,3 naar 31,9.

Eurozone ZEW-index daalt

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Amerikaanse producentenprijzen stijgen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Verdere stijging Amerikaanse producentenprijzen

Uit het Beige Book, een snapshot van de stand van de Amerikaanse economie die de Fed gebruikt voor beleidsbeslissingen, bleek dat de groei van de Amerikaanse economie deze zomer licht afkoelde. De opleving van het coronavirus speelde hierin een rol. De afzwakking in het economisch momentum is ook terug te zien in vertrouwensindicatoren, zoals het consumentenvertrouwen. De problemen in de aanvoerketens en de onzekerheid over de coronapandemie drukken het sentiment. De inflatiedruk houdt ondertussen aan. De Amerikaanse producentenprijzen (PPI) stegen in augustus met 8,3%. Deze stijging was licht sterker dan verwacht en hoger dan in juli. De problemen in de aanvoerketens, waaronder tekorten aan materialen, gestegen grondstofprijzen, stijgende vervoerskosten en oplopende loonkosten, zorgen voor de oplopende inflatie. Ook exclusief de volatiele voedsel- en grondstofprijzen was sprake van een forse stijging (6,7% jaar-op-jaar).

Gemengd beeld Chinese inflatie

De Chinese producentenprijzen (PPI) stegen in augustus sterker dan verwacht. De jaar-op-jaar-stijging bedroeg 9,5%. Analisten hielden rekening met een stijging van 9%. De stijgende lijn sinds medio vorig jaar wordt hiermee doorgezet. De gestegen grondstofprijzen zijn de belangrijkste oorzaak achter de stijging. De prijzen van metalen stegen ook afgelopen week weer. Tegelijkertijd kwam de stijging van de consumentenprijzen (CPI) lager uit dan verwacht. De consumentenprijzen stegen in augustus met 0,8% ten opzichte van een jaar eerder. De stijging was lager dan in de maand ervoor. De stijging van de consumentenprijzen is beperkt vanwege de onzekerheid over het coronavirus die de vraag drukt. Ook daalden de voedselprijzen ten opzichte van een jaar geleden en sijpelen de hogere materiaalkosten nog niet door in de consumentenprijzen.

Chinese inflatiecijfers

Bron: Bloomberg, Achmea IM

image
image
image

Deel deze pagina