Sterke groei wereldeconomie in het verschiet

De OESO ziet sterke opleving economie

De vaccinatiecampagnes en stimuleringsmaatregelen werpen hun vruchten af. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) kwam afgelopen week met nieuwe groeiramingen. De wereldeconomie zal in de verwachting van de OESO nu met 5,8% groeien in 2021. Dit ligt aanzienlijk boven de 4,2% waar men in december nog vanuit ging. Dit betekent dat de wereldeconomie de hoogste groei sinds 1973 zal zien. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de wereldeconomie door de contractie met 3,5% een jaar eerder nog onder het groeipad van voor de coronacrisis zal liggen. Opvallend aan de verwachtingen van de OESO is dat de groei vooral van ontwikkelde markten en China zal komen. De economie in de G20-landen groeit met 6,3% en 4,7% in respectievelijk 2021 en 2022, ruim boven het trendniveau. De opkomende landen zoals Brazilië en India, blijven daarentegen achter. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de belabberde manier waarop deze landen de pandemie het hoofd hebben geboden. Het wereldwijde herstel zal hierdoor duidelijke winnaars en verliezers kennen.

De OESO verwacht hoge groei komende jaren

Bron: OESO, Achmea IM

Europese inflatie op 2%

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Europa uit de startblokken

De positieve outlook van de OESO werd afgelopen week weerspiegeld in de Europese sentimentsindicatoren. Vrijwel alle sentimentsindicatoren stegen harder dan verwacht en duidden op een gezonde groei. De composite PMI-index voor de gehele eurozone steeg in mei naar 57,1, dat is iets boven de 56,8 die werd verwacht. Ook in Italië – het land dat als eerste Europees land zwaar getroffen werd door de pandemie en grote moeite had om de pandemie te beteugelen – steeg de composite PMI van 51,2 naar 55,7. Het sentiment in de maakindustrie is op dit moment het sterkst, met een niveau van 64,4 in Duitsland en zelfs 69,4 in Nederland. Het economische herstel gaat ook gepaard met een terugkeer van Inflatie. Het inflatiecijfer in de eurozone kwam in mei voor het eerst in 2 jaar op 2% uit. Dit is het niveau waarop de ECB officieel stuurt (een inflatie onder, maar nabij de 2%). Deze opleving van de inflatie is op dit moment vooral toe te schrijven aan basiseffecten zoals de recent sterk opgelopen energieprijzen. De markt verwacht daarom dat dit hogere inflatiecijfer van korte duur is. De 10-jaars break-even inflatie bedraagt momenteel 1,55%.

Amerikaans herstel zet door

De Verenigde Staten lopen met de vaccinatiecampagne en het herstel ongeveer 6 weken voor op de EU. Maar ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan blijft sprake van een krachtig herstel. Het sentiment in de dienstensector is met 70,4 op het hoogste niveau sinds de metingen van het sentiment begonnen. Het aantal banen steeg afgelopen maand met 978.000. Dit waren ruim 300.000 banen meer dan economen hadden verwacht. Mede door deze banen kwam het werkloosheidcijfer afgelopen maand uit op 5,8%. Een daling van 0,3% ten opzichte van een maand eerder. Ondanks deze sterke cijfers heeft de arbeidsmarkt nog een lange weg te gaan. Er zijn nog steeds 7,6 miljoen banen minder ten opzichte van de situatie voorafgaand aan pandemie.

Werkloosheid VS dalende, maar nog relatief hoog

Bron: Bloomberg, Achmea IM

image
image
image

Deel deze pagina