Opvallend
Lange rentes in de lift
Handelsconflict weer in de schijnwerpers
De deadline voor een handelsdeal is verschoven naar 1 augustus. De eerder ingestelde uitstelperiode van negentig dagen voor de invoerheffingen eindigde op 9 juli. Als voor 1 augustus geen handelsdeals gesloten worden, gaan de tarieven alsnog omhoog. Zo krijgen Japan en Zuid-Korea op 1 augustus te maken met wederkerige heffingen van 25%, de EU met 30% en Canada met 35%. Braziliaanse exporten naar de Verenigde Staten kunnen mogelijk een heffing van 50% verwachten, hoger dan de dreiging die tijdens Liberation Day werd geuit. Daarnaast wordt er per begin volgende maand een heffing van 50% op koperimporten ingevoerd. Dit leidde tot een forse stijging van de Amerikaanse koperprijs. Trump dreigt ook met een invoertarief van 200% op geneesmiddelen, wat een aanzienlijke impact op de EU heeft. Geneesmiddelen vormen ongeveer 20% van de EU-export naar de Verenigde Staten. De verwachting is dat landen deze maand tot een handelsdeal met de Verenigde Staten komen om zo de meest extreme heffingen te ontlopen. Zo niet, dan gaat het effectieve handelstarief fors omhoog. De onzekerheid en onvoorspelbaarheid hierover blijven voorlopig hoog.
Amerikaanse koperprijs schiet omhoog

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vraag naar olie stijgt (mln. vaten per dag)

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Wereldwijde olieconsumptie stijgt door
De OPEC verwacht de komende 25 jaar een stijging van de wereldwijde vraag naar olie naar 123 miljoen vaten per dag. Volgens schattingen ligt het huidige verbruik rond de 105 miljoen vaten per dag. Het oliekartel ziet dus ondanks alle klimaatmaatregelen voorlopig geen piek in het verbruik. Dit in tegenstelling tot andere partijen, zoals het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het IEA verwacht tot 2030 nog een stijging tot circa 106 miljoen vaten per dag en daarna een terugval in de vraag. Dit vormt een groot verschil met de OPEC-prognose. Volgens de OPEC komt de verwachte toenemende vraag naar olie vooral uit India, Afrika en het Midden-Oosten. Daarnaast wordt er ook in de Verenigde Staten op de middellange termijn een stijging verwacht. Het huidige aanbod van olie is voldoende om aan de vraag te voldoen. Maar volgens de OPEC zijn er op termijn $18.200 miljard aan investeringen nodig om aan de toekomstige vraag te voldoen. De Brentolieprijs schommelt momenteel rond de $70 per vat.
Kapitaalmarktrentes omhoog
De handelsperikelen hadden nauwelijks impact op de financiële markten, op wat specifieke uitzonderingen na. Aandelenmarkten sloten de week nagenoeg onveranderd af. Nvidia was vorige week het eerste aandeel ooit dat een marktkapitalisatie van meer dan $4 biljoen bereikte (zie Nvidia, koning van de beurs). Op de kapitaalmarkten liepen de lange rentes op. De Duitse 30-jaarsrente steeg naar 3,23%, het hoogste niveau in bijna 15 jaar. De lange rentes staan wereldwijd onder opwaartse druk door de stijgende begrotingstekorten, de zorgen over de schuldhoudbaarheid en de soms hardnekkige inflatie. Zo doorbrak de Japanse 30-jaarsrente opnieuw de 3%-grens en de Britse 30-jaarsrente steeg tot bijna 5,5%. De Amerikaanse evenknie staat op bijna 5%. Tegelijkertijd zijn schaarse beleggingen in trek. De zilverprijs steeg met 4% naar het hoogste niveau sinds 2011. De prijs van bitcoin bereikte een nieuwe all time high.
Lange rentes stijgen

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist