Opvallend
Inflatiespook waart weer rond
Robuuste cijfers Amerikaanse economie
De Amerikaanse arbeidsmarkt ligt er goed bij. Zo steeg in november het aantal nieuwe vacatures (‘job openings’) en in december het aantal nieuwe banen (‘non-farm payrolls’) boven verwachting. Daarnaast verraste het werkloosheidscijfer met een daling van 4,2% naar 4,1%. De werkloosheidsuitkeringen lieten daarentegen een wisselend beeld zien. Zo daalden de nieuwe werkloosheidsuitkeringen tegen de verwachting in, terwijl de bestaande werkloosheidsuitkeringen juist boven verwachting stegen. Naast de gunstige arbeids-marktcijfers tonen ook andere macro-economische cijfers een positief beeld. Zo ligt de Amerikaanse dienstensector er nog steeds goed bij. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector (ISM Services) steeg harder dan verwacht, van 52,1 naar 54,1. Dit duidt op een aantrekkende economische groei. Het consumentenvertrouwen (Michigan University) daalde echter wel tegen de verwachting in. Dit kwam door een daling van de component ‘verwachtingen’. De component ‘huidige situatie’ liet juist een stijging zien.
Amerikaanse dienstensector ligt er goed bij
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Divergentie inflatie eurozone en China
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Inflatie(verwachtingen) lopen op
Door de robuuste economische data in de Verenigde Staten nemen ook inflatieverwachtingen toe. Dit bleek al uit de onverwachts sterk oplopende prijscomponent van de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector en uit de gestegen inflatieverwachtingen van Michigan University. Dit beeld komt ook naar voren in de ingeprijsde Amerikaanse inflatieverwachtingen. De eerstvolgende renteverlaging door de Fed wordt steeds later in het jaar ingeprijsd. Maar ook in de eurozone is het inflatiegevaar nog niet helemaal geweken. Zo liet het voorlopige inflatiecijfer (CPI) over december een stijging van 0,4% zien. Jaar-op-jaar is hierdoor de inflatie opgelopen van 2,2% naar 2,4%. De kerninflatie in de eurozone bleef onveranderd op 2,7%. De verwachting is nog wel steeds dat de ECB bij de vergaderingen in januari en maart de beleidsrente gaat verlagen. Waar in het Westen het inflatiespook om de hoek komt kijken, schurkt China juist tegen deflatie aan. De consumenten-prijzen (CPI) stegen daar met 0,1% jaar-op-jaar en de producentenprijzen (PPI) daalden met 2,3% op jaarbasis.
Kapitaalmarktrentes in de lift
Kapitaalmarktrentes stegen over de volle breedte. Een combinatie van oplopende inflatie(verwachtingen) en zorgen om de financiële huishouding van overheden zijn hiervoor de belangrijkste redenen. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 17 basispunten naar het hoogste niveau sinds afgelopen juli. De Japanse en Britse 10-jaarsrentes stegen zelfs naar de hoogste niveaus sinds respectievelijk 2011 en 2008. Het Verenigd Koninkrijk lag afgelopen week onder een vergrootglas. Beleggers maken zich zorgen om het grote tekort op de lopende rekening en het begrotingstekort (‘twin deficit’) in combinatie met de lage economische groei en sticky inflatie. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar daalde het Britse pond daardoor naar het laagste niveau sinds november 2023. De Amerikaans dollar heeft de wind in de zeilen en staat op het hoogste niveau sinds november 2022. De stijgende kapitaalmarktrentes en het vooruitzicht dat de renteverlagingen van de Fed voorlopig uitblijven, kwam het sentiment op de aandelenmarkten niet ten goede. Wereldwijde aandelen zetten met een daling van 1,4% in lokale valuta een stap terug. Europese aandelen wisten de week wel in de plus te eindigen. Ook grondstoffen ontsprongen het negatieve sentiment. Vooral energiegrondstoffen hadden een goede week.