Opvallend
Pauzeknop
Handelsconflict met China escaleert
Het was een chaotische week waarin het handelsbeleid alle kanten opging. Op woensdag zouden de wederkerige heffingen op Amerikaanse importen ingaan. Uiteindelijk besloot Trump toch de pauzeknop in te drukken. De landspecifieke wederkerige heffingen werden met 90 dagen uitgesteld voor landen die geen tegenmaatregelen aankondigden. De eerder ingestelde 10%-heffing voor alle handelspartners blijft wel van kracht. De EU reageerde door de voorgenomen tegenmaatregelen ook met 90 dagen uit te stellen en de dialoog op gang te houden. Deze pauze is positief nieuws voor de wereldeconomie. Er is ruimte voor onderhandelingen, waardoor extremere heffingen en verdere verstoringen van de handelsstromen voorkomen kunnen worden. Negatief is dat het handelsconflict met China wel verder escaleerde. Zowel China als de Verenigde Staten verhoogden opnieuw de heffingen op elkaars importen. De Verenigde Staten hanteren nu een heffing van 145% op importen uit China. China verhoogde de heffing op importen uit de Verenigde Staten naar 125%. Per saldo bedraagt de gemiddelde effectieve heffing op Amerikaanse import nu circa 27%. Dit is het hoogste niveau in meer dan een eeuw.
Forse stijging effectieve importheffing

Bron: Bloomberg, Yale, Achmea IM
Sterke stijging verwachte inflatie

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatiecijfers vallen mee, stagflatieschok dreigt
De macro-economische data en andere gebeurtenissen werden naar de achtergrond verdrongen door al het handelsspektakel. De Amerikaanse inflatiecijfers verrasten positief. De stijging van de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in maart 2,4% jaar-op-jaar. Dit was lager dan de maand ervoor en lager dan wat analisten verwachtten. Dit kwam mede door een daling van de energieprijzen. Ook de kerninflatie, de inflatie geschoond voor de volatiele energie- en voedselprijzen, daalde licht en bedroeg 2,8% jaar-op-jaar. Echter, deze positieve ontwikkeling wordt volledig overschaduwd door de handelsoorlog. De ingestelde importheffingen zullen in eerste instantie leiden tot een hernieuwde opleving van de inflatie. De 1-jaarsinflatieverwachting uit de enquête van de Universiteit van Michigan steeg tot 6,7%, het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. De Fed zal naar verwachting, gegeven de grote onzekerheid, het beleid voorlopig ongewijzigd laten. En toch worden voor dit jaar drie renteverlagingen ingeprijsd op de financiële markten.
Turbulentie treft aandelen én obligaties
Het was een bijzonder volatiele week op de financiële markten. De aandelenmarkten begonnen de week met verliezen door de aanhoudende onzekerheid over de handelsheffingen. Toen Trump op de pauzeknop drukte, draaide het sentiment. Amerikaanse aandelen lieten de grootste stijging op één dag zien sinds 2008. De S&P 500 steeg met bijna 10% op woensdag. Over de hele week bezien noteerden aandelen uit ontwikkelde landen een plus van bijna 4%. De stijging kwam volledig door de Amerikaanse aandelenmarkt want de andere regio’s noteerden in de min. Ook aandelen uit opkomende landen doken in het rood en verloren bijna 7% in euro’s gemeten. Naast de grote uitslagen op de aandelenmarkt was de Amerikaanse obligatiemarkt in rep en roer. De Amerikaanse lange rente steeg in enkele dagen zeer fors, terwijl Amerikaanse staatsobligaties normaal gesproken als veilige haven fungeren (zie Verder Volgens…). Daarnaast daalde de Amerikaanse dollar ruim 3% ten opzichte van de euro. Goud blijft vooralsnog het onbetwiste veilige anker en steeg met meer dan 6%.
Forse stijging kapitaalmarktrente VS

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist