Lage vaardigheidsscores baren OECD zorgen
OECD maakt zich zorgen over afnemende schoolprestaties
De OECD publiceerde afgelopen week zijn kwartaallijkse Economic Outlook. In 2024 zal de wereldeconomie naar verwachting met 2,9% groeien, 0,2% hoger dan bij de update in november werd verondersteld. Sinds de vorige update is er echter een toenemend verschil in het beeld voor de verschillende regio’s en landen te zien. De verwachte groei voor de Verenigde Staten is met 0,6% naar boven bijgesteld naar 2,1%. Voor de eurozone is de OECD pessimistischer en wordt een groei van slechts 0,6% verwacht. Dit is 0,3% lager dan een kwartaal eerder. De OECD signaleert in het rapport tevens dat er sinds het uitbreken van de coronacrisis een significante daling in de zogeheten PISA vaardigheidsscores van een aantal landen is waar te nemen. Met name voor de ontwikkelde landen is het niveau van de leesvaardigheid, wiskunde en wetenschap van 15-jarigen sterk gedaald. Onderzoek van de OECD wijst uit dat dit een negatief effect zal hebben op de economische groei op een 30- tot 40-jaars horizon.
Groeiverwachtingen OECD per Q1 2024
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Chinese inflatie duikt verder omlaag
Bron: Bloomberg, Achmea IM
China worstelt met deflatie
Ondanks dat de OECD de verwachte economische groei in China gelijk hield op 4,7%, wijzen de data voor de Chinese economie op toenemende zwakte. De inflatie kwam in januari uit op -0,8% op jaarbasis, tegen een verwachting van -0,5%, en -0,3% een maand eerder. Dit is de grootste daling van het prijspeil sinds de financiële crisis in 2009. Een daling van het prijsniveau was ook waar te nemen in de producentenprijsindex, die met 2,5% daalde. In aanvulling op deze cijfers daalde ook de groei van binnenlandse leningen naar 10,4% op jaarbasis. Dit is de laagste groei sinds 2003. Deze cijfers betekenen dat de PBoC wellicht in komende weken de rente – na een eerdere verrassende verlaging van de vereiste reserves voor banken – zal verlagen. De beleidsrente staat in China op 2,5%.
Japanse economie onder druk
Ook buurland Japan worstelt met een uitdagend economisch klimaat. Afgelopen week kwam naar buiten dat de reële lonen in december op jaarbasis met 1,9% zijn afgenomen. Economen gingen uit van een daling met 1,5%. Door de lagere reële lonen houden consumenten de hand op de knip. Dit uit zich onder andere in krimp van de bestedingen van huishoudens met 2,5% op jaarbasis. Een onderzoek onder 2.050 managers liet zien dat het vertrouwen over de gehele Japanse economie is gedaald naar 50,2. Een niveau van 50 wijst op krimp. Onderliggend is het vertrouwensniveau bij huishoudens hier al onder gezakt en noteert deze nu op 49,5. De andere stemmingsindicatoren daalden eveneens. Een uitzondering was de indicator van de maakindustrie, die een beperkte stijging liet zien en nu op 51,3 staat.