AI stuwt aandelen verder omhoog
Aandelen klimmen verder door AI-optimisme
Wereldwijde aandelen klommen afgelopen week verder omhoog en noteerden 1,2% hoger in lokale valuta’s. Opnieuw waren het de technologiebedrijven die een belangrijke rol speelden in de stijging van de index. De technologiesector was goed voor bijna de helft van deze stijging. AI-bedrijf Palantir steeg met bijna 50%. Maar ook ASML deed met een plus van ruim 6% goede zaken. Door het optimisme over de mogelijkheden van AI doorbrak de toonaangevende S&P 500 index afgelopen week de 5.000-punten grens. Dat de AI-manie zich vooral in de Verenigde Staten afspeelt, werd andermaal onderstreept door de verschillen in de regionale indices: de Verenigde Staten noteerde 1,5% hoger, terwijl Europese aandelen slechts 0,3% stegen in lokale valuta gemeten. In Europa kon dit resultaat vrijwel volledig op het conto van ASML worden geschreven. Aandelen van opkomende markten stegen ook en noteerden 1% hoger in lokale valuta gemeten.
S&P 500 door 5000-puntengrens
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Break-eveninflatie stijgt weer iets
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrente hoger door stijging break-even inflatie
Op de kapitaalmarkten leek men zich te realiseren dat de strijd tegen de inflatie nog niet is gewonnen. De 5-jaars break-even inflatie steeg in zowel Europa als de Verenigde Staten met circa 7 basispunten. Beleggers houden er rekening mee dat de centrale banken de rente door de hogere inflatieverwachting ook minder snel zullen verlagen. De kapitaalmarktrente steeg hierdoor. De Duitse 10-jaarsrente noteert nu 14 basispunten hoger op 2,38%. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 16 basispunten naar 4,18%. Als gevolg van deze beweging verloren staatsobligaties en hoogwaardige kredietobligaties over de hele linie tot 1% in waarde. Highyieldobligaties en EMD in lokale en harde valuta wisten de dans te ontspringen en noteerden praktisch vlak.
Olie hoger door uitblijven staakt-het-vuren in Gazaconflict
De sterkste stijger op de grondstoffenmarkten waren afgelopen week olie en aanverwante producten. Doordat Israël en Hamas geen staakt-het-vuren overeen wisten te komen, maken markten zich zorgen over het aanbod van olie. De prijs van een vat Brentolie steeg met bijna 6% naar $82,2. In tegenstelling tot olie liet aardgas juist een daling zien. De productie van aardgas nam toe, terwijl de vraag in Europa – mede door het zachte winterweer – afnam. De aardgasprijs noteerde hierdoor circa 9% lager op €26,7 per MWh. Per saldo noteerde de brede grondstoffenindex 3,6% hoger doordat onder andere basismetalen 2,9% verloren. Op de valutamarkten noteerde de euro vlak ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 1,08 dollar per euro.