Opvallend
Markten in mineur door hawkish Powell
Amerikaanse economie groeit harder dan verwacht
De cijfers wijzen nog steeds op robuuste groei van de Amerikaanse economie. Zo bleek dat het bbp in het derde kwartaal met 3,1% geannualiseerd groeide. Dat was beter dan de 2,8% uit de eerste schatting. Het is vooral de Amerikaanse consument die de kar trekt. De groei van de consumptieve bestedingen werd naar boven bijgesteld. Met 3,7% was er sprake van het hoogste groeitempo in de consumptie sinds begin 2023. De Amerikaanse industrie heeft het daarentegen moeilijk. Zo was in november wederom sprake van een krimpende productie. Ook de huizenmarkt ligt er nog zwak bij, al trok de verkoop van bestaande woningen in november wel aan. Op het gebied van de inflatie was er positief nieuws. Na een paar tegenvallende maanden, waren de inflatiecijfers over november wat beter dan verwacht. De PCE-index steeg met 2,5% ten opzichte van een jaar geleden. Dat is weliswaar hoger dan de 2,3% uit oktober, maar wel lager dan de verwachting. De kerninflatie (Core PCE) bleef stabiel op 2,8% en ook dat was een meevaller.
Groei Amerikaanse economie zet door
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“I think that the lower, the slower pace of cuts for next year really reflects both the higher inflation readings we've had this year, and the expectation inflation will be higher”
Jerome Powell op de persconferentie
Powell hint op pauze in renteverlagingen
De Amerikaanse centrale bank (Fed) verraste de markten met een meer hawkish toon. Tijdens de decembervergadering van 18 december jl. werd de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd naar de bandbreedte van 4,25% tot 4,5%. Dit was conform de marktverwachtingen. Fed-voorzitter Powell gaf in de toelichting echter aan dat de Fed vanaf nu terughoudend zal zijn met verdere renteverlagingen. Waar de leden van het beleidscomité eerst nog verwachtten dat de beleidsrente in 2025 met vier tot vijf stappen zou worden verlaagd, gaan ze nu uit van twee renteverlagingen. Voor deze meer afwachtende houding zijn twee redenen: de aanhoudende onzekerheid over de inflatie en de onzekerheid waarmee de beleidsvoornemens van aankomend president Trump gepaard gaan. Powell gaf aan dat de Fed meer duidelijkheid wil over hoe economie en inflatie zich verder ontwikkelen. De laatste renteverlaging biedt de ruimte om een pauze in te lassen.
Olieprijs nog steeds onder druk
Het was een slechte week op de financiële markten. Dit negatieve sentiment werd vooral veroorzaakt door de hawkish toon van Fed-voorzitter Powell. Het nieuws dat de beleidsrente minder snel verlaagd gaat worden dan verwacht, viel slecht op zowel de aandelen- als obligatiemarkten. Aandelen uit de ontwikkelde landen sloten de week af met een verlies in euro van 1,6%. Europese aandelen deden het met een verlies van bijna 3% wederom slechter dan Amerikaanse aandelen. Dit werd deels veroorzaakt door tegenvallend nieuws van farmagigant Novo Nordisk. Deze maker van het populaire afslankmiddel Ozempic was het meest waardevolle bedrijf van Europa. Door tegenvallende testresultaten bij een nieuw afslankmedicijn daalde de koers ruim 20%. Daarmee ging €120 miljard aan beurswaarde in rook op. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 12 basispunten tot boven de 4,5%. Ook de Duitse kapitaalmarktrente liep iets op. In combinatie met hogere risico-opslagen vertaalde dit zich in verliezen voor alle obligatiecategorieën. Grondstoffen hadden een slechte week. Alle sectoren eindigden in het rood. De Amerikaanse dollar profiteerde wel van de hawkish toon van Powell. De eurodollarkoers zakte van 1,05 naar 1,04. Daarmee nadert de greenback pariteit met de euro.