Opvallend
Renteverlagingen in het verschiet
Amerikaanse inflatie hardnekkig hoog
De Amerikaanse inflatie is nog steeds te hoog. Maar dit zal de Fed er niet van weerhouden de beleidsrente deze week opnieuw te verlagen. De Amerikaanse consumentenprijzen (CPI) stegen in november met 2,7% op jaarbasis. De kerninflatie, exclusief de volatiele energie- en voedselprijzen, kwam uit op 3,3% op jaarbasis. De headline inflatie was licht hoger ten opzichte van oktober en de kerninflatie was gelijk aan vorige maand. De stijging van de producentenprijzen was hoger dan verwacht en hoger dan de maand ervoor. De producentenprijsinflatie (PPI) bedroeg in november 3% op jaarbasis en de kerninflatie kwam uit op 3,4%. Ondanks dit licht verontrustende beeld prijzen de financiële markten een renteverlaging van 25 basispunten in voor deze week. Voor volgend jaar wordt een gematigder tempo van renteverlagingen ingeprijsd. Dit omdat de inflatie nog relatief hoog is en de economische data overwegend robuust zijn. Zo steeg in november het vertrouwen onder kleine bedrijven flink. Deze sterke stijging was een reactie op de verkiezingswinst van Trump.
Vertrouwen kleine bedrijven spuit omhoog
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Beleidsrentes omlaag in Europa
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Monetaire versoepeling in Europa
De ECB verlaagde de beleidsrente met 25 basispunten. Dit was de vierde renteverlaging dit jaar. De depositorente bedraagt nu 3% en volgend jaar zullen meer renteverlagingen volgen. Volgens de ECB is de beleidsrente nog steeds restrictief. Dat is niet meer nodig aangezien de ECB verwacht dat de inflatie duurzaam zal stabiliseren rond de doelstelling van 2%. De risico's voor de economische groei liggen aan de onderkant. De groeiramingen voor de komende jaren werden dan ook verlaagd. De ECB committeert zich niet bij voorbaat aan een bepaalde omvang van een rentestap tijdens de toekomstige beleidsvergaderingen. Per vergadering vindt een beoordeling plaats en die is afhankelijk van de macro-economische data op dat moment. De ECB geeft vooralsnog de voorkeur aan rentestappen van 25 basispunten. Maar op de financiële markten wordt rekening gehouden met een renteverlaging van 50 basispunten in januari. De Zwitserse centrale bank verraste afgelopen week met een renteverlaging van deze omvang. Mogelijk volgen nog meer renteverlagingen, maar de kans op opnieuw negatieve beleidsrentes is klein volgens de president van de centrale bank.
Chinese kapitaalmarktrente zakt verder weg
De lange rentes in de eurozone stegen afgelopen week ondanks de renteverlaging van de ECB. Per saldo steeg de Duitse 10-jaarsrente met 15 basispunten naar 2,26%. De evenknieën van de andere eurolanden lieten vergelijkbare stijgingen zien. Ook in de Verenigde Staten stegen de kapitaalmarktrentes. Dit in tegenstelling tot China. Daar daalde de 10-jaarsrente naar een recorddieptepunt. De Chinese 10-jaarsrente daalde tot onder de 1,8%. De obligatiemarkten gaan uit van meer monetaire verruiming. Chinese beleidsmakers gaven opnieuw aan de economie te gaan stimuleren, maar concrete maatregelen bleven vooralsnog uit. Die komen waarschijnlijk pas in maart volgend jaar. Chinese aandelen wonnen terrein in anticipatie op nieuwe stimulansen en stegen met circa 1% in euro gemeten. Het totaalrendement van aandelen opkomende markten was dan ook positief. Aandelen ontwikkelde markten gaven beperkt terrein prijs. Grondstoffen stegen in waarde. Vooral gedreven door de stijging van de olieprijs met bijna 5%.