Verder volgens...
Een verrassend rendement
Rendementen op korte termijn zijn moeilijk te voorspellen
Per saldo negatieve rendementen: dat waren de verwachtingen van strategen van investment banks voor Amerikaanse aandelen voor dit jaar. Nu staat de teller al op +24% voor de S&P 500 index, de belangrijkste graadmeter van Amerikaanse aandelen. Een dure grap als de allocatie naar aandelen op basis van deze verwachtingen zou zijn teruggeschroefd! Eerder dit jaar moest zelfs een bekende strateeg van een grote Amerikaanse zakenbank het veld ruimen omdat hij te lang negatief was op aandelen. Voor mij is dit vooral een bevestiging dat je weg moet blijven bij, of in ieder geval niet blind moet acteren op, een puntschatting op een korte horizon.
Op zich was het eind vorig jaar helemaal niet zo vreemd om pessimistisch te zijn op (Amerikaanse) aandelen. De economische vooruitzichten waren niet bepaald rooskleurig; recessievoorspellingen waren eerder regel dan uitzondering. De beleidsrentes stonden op de hoogste niveaus in decennia en kapitaalmarktrentes lagen op de hoogste niveaus sinds jaren. (Geo)politieke spanningen en onzekerheden waren er volop. En de waardering van (Amerikaanse) aandelen was in zowel absolute als relatieve termen hoog.
De Amerikaanse economie bleek echter robuuster dan verwacht. De Fed bracht de inflatie onder controle, waardoor er ruimte ontstond om de beleidsrentes te verlagen. (Geo)politieke ontwikkelingen zijn iets van alle tijden en hebben vooral op korte termijn impact op het sentiment. Daarnaast bleven de bedrijfswinsten per saldo stijgen, onder aanvoering van de magnificent seven. Dus niet heel gek dat aandelenkoersen stegen. Maar de koersen zijn wel harder gestegen dan de winsten, dus de waarderingen zijn verder opgelopen. En die waren al hoog. De historie laat zien dat hoge waarderingen gemiddeld genomen leiden tot lage toekomstige rendementen. Ook wij verwachten op (middel)lange termijn absoluut gezien lage rendementen voor wereldwijde aandelen (zie Investment Letter - 2024_september_3).
Dit in tegenstelling tot de vermaarde strateeg Edward Yardeni (“dr. Ed”), voormalig aandelenstrateeg bij Deutsche Bank. Hij verwacht dat de S&P 500 index stijgt naar een niveau van 10.000 in 2030. Een stijging van ruim 9% per jaar vanaf het huidige niveau. Het pro business beleid van Donald Trump in de vorm van onder andere belastingverlagingen en deregulering zullen aandelen vleugels geven. Terwijl de S&P 500 index dit jaar al sterk is gestegen en sinds het dieptepunt in 2020 is verdubbeld!
Op korte termijn kan ik meegaan in het optimisme van Yardeni, maar op langere termijn vind ik dat lastig. Ja, Trump is positief voor het Amerikaanse bedrijfsleven en dus voor aandelen. Daarnaast is de samenstelling van de S&P 500-index geen goede representatie van de economie als geheel. Het weerspiegelt vooral de grootste en meest invloedrijke bedrijven in de Verenigde Staten. Maar dan nog, de hoge waarderingen geven te denken. Juist de dominantie van deze bedrijven in de indices kan tot een risicovolle dynamiek leiden. Een tegenvaller bij een van deze giganten kan daardoor een grote impact hebben op de hele S&P 500 index. Maar ook op wereldwijde aandelenindices, die circa 70% overlap hebben met de S&P 500 index.
Het zou mij niet verbazen als in 2025 weer sprake is van dubbelcijferige rendementen. Positief of negatief. Voor de langere termijn ben ik een stuk voorzichtiger dan Yardeni. Dus zijn optimisme maar negeren? Hmm….rara, welke strateeg was het meest optimistisch voor 2024? Inderdaad, dr. Ed.