Opvallend
Fed tempert verwachtingen
Kans op renteverlaging Fed krimpt
De Amerikaanse inflatiecijfers waren in lijn met het inflatiebeeld van de afgelopen maanden. De consumentenprijsinflatie (CPI) bedroeg in oktober 2,6% ten opzichte van een jaar geleden. Dit was volgens verwachting en beperkt hoger dan vorige maand. De kerninflatie, exclusief de volatiele energie- en voedselprijzen, kwam uit op 3,3%. De producentenprijsinflatie (PPI) bedroeg in oktober 2,4% jaar-op-jaar en was daarmee licht hoger dan verwacht. De (kern)inflatie blijft boven de doelstelling, maar wordt gedreven door de prijzen voor huisvesting. Diverse andere indicatoren wijzen op verdere desinflatie. Deze inflatiecijfers weerhouden de Fed er waarschijnlijk niet van de beleidsrente in december opnieuw met 25 basispunten te verlagen. Al klinken er steeds meer hawkish geluiden en daalde de ingeprijsde kans op een renteverlaging in december naar circa 60%. Afgelopen week wezen diverse Fed-leden erop dat de gewenste inflatiedoelstelling nog niet is bereikt en dat de risico's voor inflatie aan de bovenkant liggen. Fed-president Powell gaf aan dat er geen haast is om de beleidsrente snel te verlagen, gezien de kracht van de economie.
Inflatiedaling stagneert
Bron: Bloomberg, Achmea IM
"As inflation continues to ease and private consumption and investment growth pick up, with unemployment at record lows, growth is set to gradually accelerate over the next two years."
EU economie gedeputeerde Paolo Gentiloni
Europese Commissie verwacht aantrekkende groei
De eurozone-economie groeide in het derde kwartaal met 0,4% ten opzichte van het vorige kwartaal. De jaar-op-jaargroei kwam uit op 0,9%. De economische expansie was hoger dan in de voorgaande kwartalen. De Nederlandse economie verraste in het derde kwartaal positief. Het bruto binnenlands product (bbp) groeide met 0,8% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dit was hoger dan verwacht en ook hoger dan de groei in de eurozone. De meevaller kwam vooral door hogere consumenten- en overheidsbestedingen. De Europese Commissie heeft de groeiprognoses voor de komende jaren gepresenteerd. Zij verwachten dat de groei in de eurozone verder herstelt. Voor 2025 gaan ze uit van 1,3% groei en voor 2026 1,6% groei. Dit is hoger dan de 0,8% die voor heel 2024 is geraamd. Geopolitieke risico's zijn wel een bedreiging voor deze prognoses. De inflatie zal de komende jaren naar verwachting rond de 2% schommelen. Dit zou de ECB de ruimte geven de beleidsrente verder te verlagen.
Optimisme op de financiële markten ebt weg
De euforie na de verkiezingswinst van de Republikeinen verdween op de aandelenmarkten. Het totaalrendement van aandelen ontwikkelde markten was negatief met circa -1,5% (euro hedged). Aandelen opkomende markten stonden nog steviger onder druk en verloren 2,5% in euro. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 14 basispunten naar 4,44%, nu de Fed waarschijnlijk minder haast gaat maken met het versoepelen van het monetaire beleid. In de eurozone veranderden de kapitaalmarktrentes van kredietwaardige landen nauwelijks. De Duitse 10-jaarsrente bleef nagenoeg onveranderd op 2,36%, terwijl de Italiaanse 10-jaarsrente daalde. De euro blijft onder druk staan. De gezamenlijke munt daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar het laagste niveau in meer dan een jaar. Sinds de verkiezingswinst van Trump is de Amerikaanse greenback fors in waarde gestegen ten opzichte van de andere valuta's, terwijl de goudprijs juist is gedaald. Ook vorige week werd het edelmetaal 4,5% goedkoper.