Opvallend
Duitse economie groeit onverwachts
Groeicijfers Europa maskeren onderliggende problemen
Met argusogen werd afgelopen week uitgekeken naar de Europese groeicijfers. Economen hielden er sterk rekening mee dat de grootste economie van Europa, de Duitse economie, in het derde kwartaal van 2024 zou zijn gekrompen. De verrassing was dan ook groot dat het bbp van Duitsland met 0,2% op jaarbasis bleek te zijn gegroeid. De groei in de eurozone kwam hierdoor op jaarbasis uit op 0,9%, iets hoger dan de 0,8% waar men eerder vanuit was gegaan. Deze sterker dan verwachte cijfers maskeren de grotere structurele problemen van de Europese economie. De Duitse autoproducent Volkswagen kondigde afgelopen week aan drie fabrieken te gaan sluiten en de salarissen van circa 140.000 werknemers met 10% te willen verlagen. Deze plannen volgden op een sterke krimp in de operationele winst van het bedrijf. Europese automakers kampen met een afnemende vraag uit onder meer China. Terwijl Chinese automakers BYD en Geely steeds meer voet aan de grond krijgen op de Europese markt. De sombere Europese vooruitzichten laten zich zien in de vertrouwensindicatoren. De indicator van de Europese Commissie die het vertrouwen in de maakindustrie meet, noteerde eind oktober op -13. Dat is – met uitzondering van een korte periode tijdens de uitbraak van de coronapandemie – het laagste cijfer sinds de Financiële Crisis in 2009.
Vertrouwen in Europese economie is zwak
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Non-farm payrolls stellen teleur
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Zwak Amerikaans banencijfer in aanloop naar verkiezingen
Dat het aantal nieuw gecreëerde banen in de Verenigde Staten in oktober tegen zou vallen, werd alom verwacht. Het uiteindelijke cijfer voor de non-farm payroll van slechts 12.000 lag echter aanzienlijk lager dan de verwachting van 100.000. De belangrijkste schuldige van dit zwakke cijfer waren de orkanen Helene en Milton die afgelopen maand in verschillende staten in het Zuid-Oosten van de Verenigde Staten huishielden. Maar ook als hiervoor wordt gecorrigeerd, lijkt het Amerikaanse economische momentum af te zwakken. De economische groei kwam in het derde kwartaal uit op 2,8% (annualized). Dat is lager dan de 2,9% die door economen werd verwacht. Daarbij steeg het Amerikaanse werkloosheidscijfer licht van 4,05% naar 4,14%. Deze afzwakkende cijfers zullen de Fed sterken in hun verwachte beslissing om tijdens de beleidsvergaderingen in november en december de rente met 25 basispunten te verlagen. Het zwakkere economische momentum is waarschijnlijk geen goed nieuws voor Harris in haar strijd voor het presidentschap tegen Trump. Veel Amerikanen zien de hoge inflatie en de zwakkere economie als uitvloeisels van het beleid van de huidige president Biden en vicepresident Harris.
Markten doen ondanks AI-winst stap terug
Op de aandelenbeurzen werd met veel interesse gekeken naar de resultaten van de techbedrijven. Onder andere Microsoft, Apple, Alphabet (Google) en Amazon kwamen afgelopen week met kwartaalresultaten naar buiten. Een belangrijke vraag voor beleggers was of deze bedrijven de AI-hype ook hebben weten om te zetten naar hogere bedrijfsresultaten. Vrijwel zonder uitzondering wisten de techreuzen de verwachtingen te overtreffen. De omzetcijfers en winsten in het afgelopen kwartaal waren sterker dan verwacht. Beleggers zijn echter sceptisch over de vooruitzichten om de sterke winstgroei van de afgelopen kwartalen in 2025 door te zetten. De techsector daalde afgelopen week als gevolg met ruim 3%. Sinds juli is de techsector, en met name de “Magnificent 7”, achtergebleven op de brede aandelenindex. Over de hele linie deden financiële markten afgelopen een stap terug. Aandelen van ontwikkelde en opkomende markten daalden met respectievelijk 1,1% en 1,2% in lokale valuta. Ook op de kapitaalmarkten zorgden hogere rentes voor verliezen over de hele linie. Grondstoffen noteerden eveneens een verlies. Door het uitblijven van een verdere escalatie tussen Iran en Israël daalde de olieprijs. Een vat Brentolie kost nu $73,1.