Verder volgens...
Klimaatadaptatie: over de noodzaak van aanpassen
Inspelen op klimaatverandering kan ook via op klimaatadaptatie gerichte beleggingen
"Evolve or become extinct." Deze tekst staat op T-shirts die in de souvenirwinkels op de Galapagoseilanden hangen. Deze eilandenarchipel in de Stille Oceaan staat bekend om de unieke flora en fauna. Maar de Galapagoseilanden speelden ook een cruciale rol in de ontwikkeling van Charles Darwins theorie van evolutie door natuurlijke selectie. Hij observeerde onder andere verschillende soorten vinken die per eiland kleine variaties in snavelvorm vertoonden, aangepast aan hun voedselbronnen. Deze waarnemingen brachten Darwin op het idee dat soorten zich in de loop van de tijd aanpassen aan hun omgeving.
Aanpassen aan de omgeving is een verstandig advies in deze tijd van klimaatverandering. Momenteel richten regeringen, bedrijven, ngo’s en institutionele beleggers zich vooral op transitiemaatregelen en projecten die de uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen. Dit is belangrijk, maar eenzijdig inzetten op de energietransitie is riskant. Het klimaat verandert al en zal dat blijven doen, zelfs als we nu alle emissies zouden stoppen. Daarom is klimaatadaptatie, het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, ook een belangrijke strategie. Het is niet een keuze tussen de twee, maar én én.
Transitiemaatregelen, zoals het overstappen op duurzame energie en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, zijn noodzakelijk voor het beperken van verdere opwarming. Echter, deze aanpak richt zich vooral op de lange termijn en kan niet op zichzelf de problemen oplossen die we nu al ervaren. De wereldwijde klimaatdoelen, zoals vastgelegd in het Akkoord van Parijs, streven naar het beperken van de temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius. Maar zelfs met ambitieuze maatregelen is het onwaarschijnlijk dat we deze grens tijdig halen. Dit betekent dat de kans groot is dat we de komende jaren steeds vaker geconfronteerd worden met de impact van klimaatverandering.
Beleggingen gericht op klimaatadaptatie zijn potentieel ook een onderdeel van een impactgericht beleggingsbeleid. Hierbij valt te denken aan klimaatbestendige infrastructuur. Bijvoorbeeld op het vlak van kustbescherming en projecten die zich richten op sanitatie en regenwateropvangsystemen. Een ander voorbeeld zijn beleggingen in klimaatbestendige vastgoedprojecten. Denk hierbij aan gebouwen die beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en die hittebestendig zijn. Bijvoorbeeld woningen met groene daken voor betere temperatuurregulatie. Ook op de aandelenmarkt is het belang van klimaatadaptatie niet onopgemerkt gebleven. Aandelen van bedrijven die hierop zijn gericht hebben de afgelopen jaren beter gepresteerd dan aandelen gericht op de energietransitie.
Kortom, aanpassen is het devies. Net als de vinken op de Galapagoseilanden.