Opvallend
Wachten op de Amerikaanse verkiezingen
Beleggers in de ban van Amerikaanse verkiezingen
Met nog ruim een week te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen blijven beleggers verdeeld en is de richting op markten onzeker. Deze week stagneerde de aandelenstijging, waardoor de positieve trend van de afgelopen weken werd doorbroken. Aandelen verloren terrein, met een daling van 1,1% in ontwikkelde markten en 1,5% in opkomende markten. Stijgende rentes zorgden ervoor dat obligaties in het rood eindigden. Ondertussen is de strijd om het Witte Huis onverminderd spannend. De huidige vice-president Kamala Harris ging geruime tijd aan kop in de peilingen, maar ziet voormalig president Donald Trump de laatste weken steeds dichterbij komen. Uit de meest recente peilingen blijkt zelfs dat Trump de leiding al heeft overgenomen. Of dit ook leidt tot een overwinning op 4 november, is nog hoogst onzeker. In het Amerikaanse kiesstelsel, waarbij het draait om het aantal kiesmannen en per staat geldt dat de winner-takes-it-all, kan zelfs een kleine verschuiving in cruciale swing states grote gevolgen hebben. Beleggers blijven daarom voorzichtig. De verkiezingsuitslag heeft aanzienlijke impact op de toekomstige beleidsagenda en daarmee mogelijk ook op de wereldwijde financiële markten.
Trump neemt koppositie in de peilingen over
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Inkoopmanagers zijn nog altijd niet overtuigd van economisch herstel
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vertrouwen in de Europese economie licht hersteld
De economische situatie in de eurozone blijft moeizaam. In de meest recente peiling onder inkoopmanagers was er echter een lichte verbetering te zien. De HCOB Eurozone Composite PMI steeg van 49,6 naar 49,7. Een niveau onder de 50 duidt echter nog altijd op economische krimp. Onderliggend nam het vertrouwen in de dienstensector af, terwijl het vertrouwen in de maakindustrie juist iets steeg. Dit kwam mede op het conto van de gestegen industriële productie over augustus en een stijging van de Duitse IFO Business Expectations, een graadmeter voor het Duitse ondernemersklimaat. Over het algemeen verbeteren de verwachtingen voor de Duitse economie. Toch is er nog een lange weg te gaan. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar verdere monetaire verruiming door de Europese Centrale Bank. Die is er alles aan gelegen om de economie uit het slop te trekken en een recessie te voorkomen nu de inflatie onder de 2%-doelstelling is gedaald.
Onzekerheid olieprijs onverminderd hoog
Ondanks een bescheiden herstel van de olieprijs deze week, blijft de volatiliteit hoog. Sinds de prijs voor een vat Brentolie begin oktober kortstondig boven de $80 uitkwam, is deze weer sterk teruggezakt. Deze week was er sprake van een lichte opleving, met een winst van 4,1%, waarmee de olieprijs op $76 per vat eindigde. Toch blijft de volatiliteit, oftewel de mate van onzekerheid, groot. Dit blijkt ook uit de hoge implied volatility die afgeleid wordt uit optiecontracten. Geopolitieke spanningen, vooral in het Midden-Oosten, spelen daarbij een belangrijke rol. De dreiging van Israëlische represailles als vergelding voor de Iraanse raketbeschietingen, blijft boven de markt hangen. Verdere escalatie van het conflict kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de mondiale aanvoer van ruwe olie. Tegelijkertijd valt de vraag naar olie terug. Vooral door de moeizame economische situatie in China. De magere vraag dwingt de OPEC+-landen om verdere productiebeperkingen door te voeren om de olieprijs op peil te houden.