Opvallend
Derde renteverlaging voor de ECB
Europese inflatie daalt en ECB verlaagt rente
Afgelopen week maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend haar beleidsrente opnieuw met 25 basispunten te verlagen tot een niveau van 3,25%. Dit is de derde renteverlaging van dit jaar. De ECB kan gebruikmaken van deze ruimte omdat de Europese inflatie in september verder daalde. De jaar-op-jaar inflatie kwam, gesteund door de dalende energieprijzen, uit op 1,7%. De kerninflatie, geschoond voor energie- en voedselprijzen, viel licht terug naar 2,7% op jaarbasis. Met het verlagen van de beleidsrente hoopt de ECB de druk op de wankelende Europese economie iets te verlichten. Markten hadden de renteverlaging zo goed als ingeprijsd. De koersuitslagen waren dan ook beperkt. De Duitse staatsrente daalde iets, waardoor obligatieprijzen stegen. Over het vervolg van het rentepad wordt nog volop gespeculeerd. De beleidsbepalers bij de ECB komen dit jaar in december voor de laatste keer bijeen. Hoewel er een renteverlaging van 25 basispunten is ingeprijsd, is ook een verlaging van 50 basispunten niet geheel uitgesloten.
Inflatie in de eurozone komt onder de 2%
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Tegenvallend orderboek doet ASML kelderen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Onrust in de chipindustrie
Op de aandelenmarkten is het cijferseizoen met de resultaten over het derde kwartaal van start gegaan. Behalve de geboekte winsten spelen ook de prognoses voor het komende kwartaal een belangrijke rol. Met name bedrijven met hoge waarderingen zijn erg gevoelig voor tegenvallende omzet- en winstprognoses. In Nederland zit ASML daarmee in de hoek waar de klappen vallen. Want hoewel de winst boven verwachting was, viel het orderboek zwaar tegen. Een flinke duikvlucht van het aandeel was het gevolg. In een week tijd verdampte zo’n 15% aan beurswaarde. De Nederlandse chipbedrijven BESI (-5%) en ASM (-10%) deelden mee in de malaise. Dit sombere sentiment gold niet voor één van de grootste afnemers van ASML, het Taiwanese TSMC. De beter dan verwachte resultaten zorgden voor een sterke koerssprong van dit aandeel. Dit werkte weer verder door in de keten richting het Amerikaanse Nvidia. In de Verenigde Staten leek Nvidia Apple van de troon te stoten als meest waardevolle bedrijf, maar dat was van korte duur. De chipfabrikant krijgt mogelijk te maken met verdere exportbeperkingen richting China, waarna het aandeel een stap terug zette. Na positieve berichten uit Taiwan werd de ommekeer ingezet, met winst van 2,4% tot gevolg. Zo houdt de chipsector, ondanks de onrust bij ASML, het sterke momentum nog even vast.
Goudprijs blijft records breken
Geopolitieke onrust en de wens om minder gevoelig te zijn voor Amerikaanse sancties zijn belangrijke factoren achter de aanhoudende stijging van de goudprijs. Het edelmetaal doorbrak deze week de grens van $2,700 per troy ounce. Het jaarrendement komt daarmee uit op meer dan 30%. Aandelenmarkten, en met name die in de Verenigde Staten, konden profiteren van het gunstige economische momentum. De verminderde rentedruk speelt vooral kleinere bedrijven (small caps) in de hand, die aan een sterke opmars bezig zijn. Uiteindelijk sloten aandelen uit ontwikkelde markten sloten de week af met winst van 1,4% hedged naar euro’s. Energiemarkten gingen fors onderuit. De prijs voor een vat Brentolie die begin van de maand kortstondig opveerde, is weer teruggevallen tot $73. Al blijft de situatie in het Midden-Oosten de markt in greep houden. De geopolitieke onzekerheid is de wereld nog lang niet uit.