Opvallend
Chinese overheid verrast met steunpakket
Steunpakket moet Chinese economie boost geven
Door de aanhoudend kwakkelende Chinese economie werd de roep om monetaire en fiscale stimulus afgelopen maanden steeds luider. Afgelopen dinsdag kwam de Chinese centrale bank met een omvangrijk steunpakket om de economie er weer bovenop te helpen. Het pakket bevatte onder andere meerdere renteverlagingen. Zo werd de reverse-repo rate met 20 basispunten en de reserve requirement ratio verlaagd – beide bedoeld om het voor banken makkelijker te maken om geld uit te lenen. Ook werd de hypotheekrente met 50 basispunten verlaagd. Naast de maatregelen van de centrale bank, kwam ook het politbureau van de communistische partij met ferme taal. Er zouden “sterkere contra-cyclische acties” worden ondernomen. En verdere beleidsacties zullen ondernomen om de huizenmarkt en de aandelenmarkt te stutten. Daarnaast wordt 1 biljoen yuan (circa €128 miljard) vrijgemaakt om de grootste Chinese banken te ondersteunen. Ondanks de steun is de kans klein dat de Chinese economie de groeidoelstelling van 5% dit jaar gaat halen beperkt. Economen gaan nu uit van circa 4,8% groei in 2024.
PBOC verlaagt de rente
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Consumentenvertrouwen VS krijgt knauw
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse consument pessimistischer
Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten kreeg in de maand september een knauw. De Conference board consumer confidence index daalde onverwachts van 105.6 naar 98.7. De verwachting was dat deze naar 104 zou dalen. Ook het persoonlijk inkomen en de consumentenbestedingen stegen in de maand augustus minder dan door economen werd verwacht. Daarnaast wijst recent onderzoek door de University of Michigan uit dat de Amerikaanse huizenkoper sinds 1978 niet zo pessimistisch is geweest. Dat komt doordat zelfs in de jaren 80 met hypotheekrentes die driemaal zo hoog lagen als vandaag, de betaalbaarheid van huizen niet zo laag lag. Daarnaast kwam de Core Personal Consumption Expenditures-indicator (kern-PCE) – de belangrijkste inflatie-indicator voor de beleidsmakers van de Fed - in augustus uit op 0,1% op maandbasis. Dat was zwakker dan economen hadden verwacht. Op jaarbasis noteert de kerninflatie in de Verenigde Staten nog 2,7%, maar als dit maandcijfer als leidraad wordt genomen dan daalt de inflatie in de komende maanden onder de doelstelling van circa 2%. Bovenstaande signalen lijken de casus voor de eerdere renteverlaging door de Fed te onderstrepen: de inflatiedruk neemt af, terwijl de druk op de consumenten verder toeneemt. Als deze trend doorzet, zijn verdere renteverlagingen onvermijdelijk. De markt verwacht momenteel nog circa 75 basispunten aan renteverlagingen in 2024.
Chinese aandelen voorop door steunmaatregelen
De sterkste stijging werd afgelopen week genoteerd door Chinese aandelen. Door het onverwachte steunpakket vanuit de overheid, noteerde de MSCI China aan het eind van de week ruim 17% hoger. Met name vastgoedaandelen kregen een boost door de maatregelen en noteerden 34% hoger. De renteverlagingen betekenen een lagere rentelast voor vastgoedontwikkelaars, terwijl de lagere hypotheekrente en steun voor de huizenmarkt waarschijnlijk positief zijn voor de vraag naar huizen. Door de winst van Chinese aandelen steeg de brede opkomende markten index met 5,7% in lokale valuta. Aandelen van ontwikkelde landen volgden op gepaste afstand met een plus van 1,2%. Year-to-date staan de aandelenindices van ontwikkelde en opkomende landen nu beide op een plus van 18,8% in lokale valuta. De uitslagen op de kapitaalmarkten waren verder vrij beperkt. De Amerikaanse 10-jaarsrente bleef vrijwel onveranderd en noteert nu op 3,74%. De Duitse tegenhanger steeg licht naar 2,21%. Op de grondstoffenmarkten noteerde energie lager. De prijs voor een vat Brentolie daalde naar $72.