Opvallend
Het pad voor centrale banken lijkt uitgestippeld
De Fed oogt klaar voor de eerste renteverlaging
Nu de Amerikaanse inflatie zo goed als onder controle is, lijkt een spoedige renteverlaging onafwendbaar. Vrijdag werd bekend dat de inflatie over juli volgens de favoriete maatstaf van de Federal Reserve, de Personal Consumption Expenditures Deflator (PCE), is blijven steken op 2,5% jaar-op-jaar. De kerninflatie, zonder energie- en voedselprijzen, viel lager uit dan verwacht, en noteert 2,6%. Hiermee staan alle seinen op groen voor de Federal Reserve (Fed) om in september het rentetarief te verlagen. En daarmee is het de Fed gelukt de inflatie te beteugelen en de economie niet te veel af te knijpen. Want de Amerikaanse economie blijft er nog altijd boven verwachting goed bij liggen. De economische groei over het tweede kwartaal werd opwaarts herzien en ook de consument laat weer van zich horen. Huishoudens zien hun inkomen stijgen en zijn niet bang om het vervolgens weer uit te geven. Zowel de uitgaven als het vertrouwen van de consument zitten daarmee in de lift. Om de arbeidsmarkt niet onnodig veel te laten afkoelen, liggen er volgens de marktverwachting dit jaar nog vier renteverlagingen in het verschiet.
Geldontwaarding neemt langzaam af
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Grote verschillen in inflatie tussen lidstaten van de eurozone
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Afname inflatie zet deur open voor verdere renteverlaging ECB
Op het Europese continent werden de nieuwste inflatiecijfers over augustus ook per saldo positief ontvangen. De inflatie in de eurozone daalde in lijn met de verwachtingen van 2,6% tot 2,2% jaar-op-jaar. De daling van de kerninflatie was beperkt, de jaar-op-jaar verandering in de index bedraagt nog altijd 2,8%. Toch zijn er nog altijd grote verschillen tussen de lidstaten. Waar bij de meeste landen de inflatie fors is gedaald sinds vorig jaar, en al in de buurt komt van de 2%-doelstelling, is dat niet overal het geval. Zo bleef de inflatie in Nederland zelfs steken op 3,6%, een stijging ten opzichte van de 3,0% in augustus 2023. Toch staan deze cijfers een volgende renteverlaging niet in de weg. Zo lijkt iedereen er wel van overtuigd dat ook de Europese Centrale Bank (ECB) het rentetarief in september met 25 basispunten zal verlagen. Als de gerealiseerde inflatie zich volgens de marktverwachtingen manifesteert en daarmee het pad voor de ECB ligt uitgestippeld, zullen de uitslagen op de obligatiemarkten over het algemeen beperkt blijven. Kapitaalmarktrentes bewegen dit jaar al min of meer zijwaarts, en kwamen ook deze week niet ver van hun plek. Een kleine stijging zorgde per saldo voor een min in het weekrendement, maar de jaarrendementen op staats- en veilige kredietobligaties blijven daarmee gematigd positief.
Aandelenmarkten zijn scherpe correctie al bijna te boven
Na een aantal turbulente weken is de rust op de aandelenmarkten enigszins weergekeerd. Van de scherpe correctie van begin augustus is weinig meer te merken. Op de Amerikaanse en Europese beurzen zijn de gemaakte verliezen ruimschoots goedgemaakt, en komen recordstanden opnieuw in zicht. Zelfs de Japanse Nikkei-index, die in twee weken zo’n 25% verloor, staat nog maar 8% onder de recordstand van medio-juli. Deze week zorgden de positieve inflatiecijfers ervoor dat aandelen opnieuw met winst afsloten. Op bedrijfsniveau waren alle ogen gericht op beursfavoriet Nvidia, dat met cijfers kwam over het afgelopen kwartaal. Hoewel de resultaten beter waren dan verwacht wakkerde dit de AI-hype niet nog verder aan. Door een enigszins tegenvallende vooruitblik sloot de chipfabrikant de week zelfs af met een verlies van 7,7%. Vooralsnog een kleine smet op een verder fraai blazoen, want het jaarrendement blijft met ruim 140% nog altijd verbazingwekkend.