Opvallend
Fed acht inflatiestrijd gewonnen
Powell kondigt aanpassing monetair beleid aan
Afgelopen week vond in Jackson Hole, Wyoming, het jaarlijkse economische symposium van de Amerikaanse centrale bank (Fed) plaats. Op dit symposium komen verschillende centrale bankiers, beleidsmakers en academici bij elkaar om de nieuwste inzichten op het gebied van onder andere inflatie, arbeidsmarkten en wereldwijde handel met elkaar te delen. Dit jaar lag de focus op een evaluatie van de effectiviteit van het monetaire beleid van de afgelopen jaren. Zoals gebruikelijk was er vanuit de financiële markten het meeste oog voor wat Fed-president Jerome Powell in zijn jaarlijkse speech over het monetaire beleid zou signaleren. Powell gaf aan dat de Fed zich zorgen maakt over het afkoelen van de arbeidsmarkt. Dit terwijl hij er vertrouwen in heeft dat het inflatiecijfer zich op een pad naar de doelstelling van 2% bevindt. Het is daarom tijd om het monetaire beleid aan te passen en de beleidsrente weer wat te verlagen. Powell liet echter in het midden met welke stappen de renteverlagingen zouden worden doorgevoerd. Markten gaan er nu vanuit dat de Amerikaanse beleidsrente eind 2024 circa 1%-punt lager zal liggen. Eind juni was de verwachting nog dat de rente met nog geen 50 basispunten zou worden verlaagd dit kalenderjaar.
“The time has come for policy to adjust, the direction of travel is clear, and the timing and pace of rate cuts will depend on incoming data, the evolving outlook and the balance of risks.”
Jerome Powell, voorzitter Federal Reserve
Manufacturing PMI al langere tijd onder de 50
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vooruitzichten Duitse economie blijven somber
Het Europese sentiment lijkt in de meest recente cijfers te verbeteren. De inkoopmanagersindex (Composite PMI) voor de eurozone steeg van 50,2 naar 51,2. Economen hielden rekening met een lichte daling. Dit cijfer is echter verre van representatief voor een aantal onderliggende ontwikkelingen. Zo maakte de PMI van de maakindustrie een lichte daling van 45,8 naar 45,6. In het geval van de Franse en Duitse cijfers was deze daling nog duidelijker. Het Franse cijfer daalde van 44,0 naar 42,1. En in Duitsland daalde het cijfer van 43,2 naar eveneens 42,1. In beide gevallen ging men juist uit van een stijging. Met name de Duitse situatie - de Duitse maakindustrie staat al ruim twee jaar onder druk – wijst op een lagere economische groei in de komende periode. Waarschijnlijk zal de ECB mede op basis van dit cijfer, tezamen met de scherpe daling van de looninflatie van 4,7% naar 3,6% (j-o-j) in het tweede kwartaal, volgende maand besluiten de beleidsrente (verder) te verlagen. Markten houden momenteel rekening met een verlaging met 25 basispunten tijdens de volgende beleidsvergadering in Frankfurt.
Japanse centrale bank verwacht rente verder te zullen verhogen
De president van de Bank of Japan, Kazuo Ueda, was afgelopen vrijdag in het Japanse parlement om uitleg te geven over de Japanse renteverhoging in juli. Door deze renteverhoging werden tal van carry trades in de Japanse yen ontwonden. Dit zorgde voor turbulentie op de aandelenmarkt en liet de Japanse yen sterk stijgen. Tijdens zijn beantwoording van Japanse parlementsleden suggereerde Ueda dat er meer renteverhogingen in het verschiet liggen. Dit signaal past bij het laatste inflatiecijfer. De Japanse kerninflatie kwam in juli uit op 2,7% (j-o-j). Dat was een lichte stijging ten opzichte van het cijfer (2,6%) een maand eerder. Een signaal dat de inflatiestrijd in Japan nog niet is gestreden. Markten achten de kans dat de rente dit jaar wordt verhoogd nu circa 50%. Voor het optreden van Ueda was dat nog slechts 25%. De Japanse yen steeg iets op de woorden van Ueda en noteerde eind van de week circa 1,4% hoger ten opzichte van de euro.