Opvallend
Nog hier en daar littekens
Turbulente week op de financiële markten
Van komkommertijd op de beursvloeren is sinds ruim een week geen sprake meer. Sindsdien noteren de koersborden flinke uitslagen. Aan de aandelenuitverkoop van voorgaande week werd afgelopen maandag een vervolg gegeven. De hardste klappen vielen in Tokyo, waar de Nikkei-index ruim 12% verloor. Elders waren het vooral de technologie-aandelen die het moesten ontgelden. Beurslieveling en chipfabrikant Nvidia noteerde begin van de maand nog bijna $120 per aandeel, maar zag z’n koers afgelopen week kortstondig tot onder de $100 zakken. Onzekerheid over de houdbaarheid van de hoge groeiverwachting voor het bedrijf baart beleggers zorgen. De angst voor het klappen van de AI-bubbel en vrees dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent, waren weer helemaal terug op tafel. Voor een dag in ieder geval. Want sinds dinsdag vonden aandelenkoersen hun weg terug naar boven. Hier en daar is nog wel sprake van littekens. Want hoewel er een sterk herstel was, blijft deze correctie, zeker in Japan nog wel even nadreunen. Japanse aandelen zakte de week daarvoor al 6%, en daar komt afgelopen week nog eens ruim 2% bij. Amerikaanse aandelen hielden de schade beperkt en sloten per saldo afgelopen week vlak af. Europese aandelen noteerden met 0,5% zelfs een kleine winst.
Aandelenmarkten ondergaan flinke correctie
Bron: Bloomberg, Achmea IM
VIX bereikt hoogste punt in jaren
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Recessievrees zwaar aangezet
In de heftige beursreactie die rondom vorig weekend speelde, komt een typisch beursfenomeen om de hoek kijken: een overreactie naar beneden na een lange periode van opgaande markten. De volatiliteitsindex (VIX) sprong hierdoor op tot het hoogste punt sinds de coronacrisis. Van een licht tegenvallend banenrapport belandt de Amerikaanse economie echter niet van de ene op de andere dag in een recessie. De arbeidsmarkt koelt inderdaad langzaam af, maar grote angst voor een naderende recessie is vooralsnog overdreven. Ook de bedrijfswinsten lijken er niet onder te lijden. Met het huidige cijferseizoen in volle gang, lijkt er nog geen zand in de winstenmotor te zitten. Toch is enige waakzaamheid geboden. Want hoewel de druk op de Amerikaanse Federal Reserve steeds groter wordt om in september daadwerkelijk over te gaan tot renteverlagingen, kunnen inflatieperikelen toch weer de kop op steken. In dat geval kunnen de vier renteverlagingen die nu voor dit jaar zijn ingeprijsd toch langer op zich laten wachten. En een zachte landing van de Amerikaanse economie kan dan ineens een stuk verder van huis zijn.
Japanse carry trade staat onder druk
Aan de sterke appreciatie van de Japanse yen kwam deze week een einde. Sinds medio juli is de Japanse yen verloren terrein aan het terugwinnen. Dit werd versterkt toen de Bank of Japan recent plots het rentetarief verhoogde. Ineens bleek de onverstoorbare Bank of Japan wel degelijk de rente te kunnen verhogen. En dat was iets waar beleggers niet op hadden gerekend. Lange tijd gold de lage Japanse rente als ideaal startpunt van een carry trade. Een strategie waarin geld geleend wordt in een land met lage rente en belegd in een hoger renderende asset. Zolang de yen op gelijke hoogte (of binnen een bepaalde bandbreedte) blijft met de valuta waarin de belegging is, kan er een mooi rendement worden verdiend. Problemen ontstaan echter wanneer de yen te veel aansterkt, de ingenomen posities onder water komen te staan en vervolgens op grote schaal (al of niet gedwongen) teruggedraaid worden. De grote geleende hoofdsommen kunnen voor flinke verliesposten zorgen. En als marktpartijen allemaal op hetzelfde moment ergens uit willen stappen, ontstaan er op meerdere markten in de wereld problemen. Sinds dinsdag verliest de yen weer langzaam aan terrein.