Opvallend
Correctie technologie-aandelen
Robuuste groei Amerikaanse economie
De eerste schatting van de Amerikaanse economische groei over het tweede kwartaal was een opsteker. De geannualiseerde groei van het bbp versnelde naar 2,8%. Daarmee lag de groei beduidend hoger dan in het eerste kwartaal (1,4%). Uit de onderliggende componenten blijkt dat de binnenlandse vraag er goed bijligt. Zo bedroeg de consumptiegroei 2,3% en de investeringsgroei 5,2%. Een deel van de hoger dan verwachte bbp-groei komt echter voor rekening van tijdelijke factoren. Zo was er een aanzienlijke voorraadopbouw in het bedrijfsleven. Per saldo is sprake van een robuuste economische groei. Wel ligt het groeitempo lager dan in 2023. Daarnaast wijzen de meeste data op een groeivertraging in de tweede helft van het jaar. De arbeidsmarkt zwakt af en de huizensector staat nog steeds onder druk. Zo daalde het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in juli met 5,4%. Beide zijn slechts nieuws voor de consumptieve bestedingen.
Meevallende Amerikaanse groei
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duits ondernemersvertrouwen blijft zwak
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Europees ondernemersvertrouwen zorgwekkend laag
Europa blijft kampen met een laag vertrouwen, vooral in het industriële bedrijfsleven. Dat blijkt uit een reeks vertrouwenscijfers over juli. Zo daalde, tegen de verwachting in, de PMI Manufacturing voor de eurozone van 45,8 naar 45,6. Dit is een van de belangrijkste graadmeters voor het vertrouwen in de industrie in de eurozone. Deze inkoopmanagersindex ligt nu al twee jaar onafgebroken onder de 50, het niveau dat de grens tussen groei en krimp aangeeft. Analisten hadden juist op een herstel gerekend. Om de situatie nog erger te maken, daalde ook de PMI in de dienstensector. Het vertrouwen ligt daar echter nog wel boven de 50. Door de dalingen ligt de PMI Composite, die het vertrouwen van het gehele bedrijfsleven meet, nu gevaarlijk dicht bij de 50. Dit sombere beeld werd bevestigd door de Duitse IFO-index. Deze belangrijke graadmeter voor het Duitse ondernemersvertrouwen daalde in juli onverwachts naar 86,9. Er was juist gerekend op een lichte verbetering. Zowel het vertrouwen in de huidige situatie als de verwachtingen voor de toekomst gingen omlaag. Dit duidt er op dat de malaise in de Duitse en Europese industrie nog niet voorbij is.
De Magnificent 7 krijgen klap
Op de aandelenmarkten was het een onstuimige en volatiele week. Een reeks tegenvallende bedrijfscijfers zorgden voor forse koersdalingen. Vooral de Magnificent 7 (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Nvidia en Tesla) stonden onder druk. Dit trok de gehele beurs omlaag. Tesla rapporteerde een winstdaling en tegenvallende autoverkopen. Bij Alphabet is er een groeivertraging in de advertentie-inkomsten. Beide aandelen verloren hierop fors en dit trok de gehele technologiesector omlaag. De Magnificent 7 gezamenlijk sloten de week met een verlies van 3,4% af. De ontwikkelde landen (MSCI World) beperkten het verlies en sloten de week 0,5% lager af. De opkomende markten (MSCI EM) noteerden een verlies in euro van 1,3%. Ondanks de volatiliteit in de technologiesector was van paniek dus geen sprake. Op de obligatiemarkten was de impact nauwelijks zichtbaar. De kapitaalmarktrentes daalden licht en de risico-opslagen op de verschillende kredietobligaties waren stabiel.