Verder volgens...
Booming India
Een grootmacht in wording
“Holy cows!”. Wat heeft India het afgelopen decennium een metamorfose ondergaan! India, het land van kleurrijke festivals, mystieke rituelen en een culinaire diversiteit waar je u tegen zegt, heeft zich ontpopt tot een wereldmacht. Terwijl veel mensen nog denken aan Bollywood-films en Taj Mahal-postkaarten, transformeert India in een razend tempo.
De economische en technologische ontwikkelingen in dit gigantische land zijn indrukwekkend. Met een bevolking van meer dan 1,4 miljard mensen is India niet alleen een culturele smeltkroes, maar ook een economische reus in wording. Sinds Narendra Modi in 2014 president werd van India, is het land opgeklommen van de 10de economie van de wereld naar de 5de economie.
En dat terwijl Modi destijds een economie erfde die op de rand van de afgrond balanceerde. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van circa 7% was de Indiase economie de laatste 10 jaar de snelst groeiende economie van de 20 grootste economieën. Alleen de Japanse, Duitse, Chinese en Amerikaanse economie zijn momenteel nog groter dan die van India. Gegeven de groeiprognoses van onder andere het IMF streeft India in 2026 Japan voorbij en in 2027 Duitsland. India zal dan dus de derde economie ter wereld zijn.
De afgelopen decennia heeft India zich omgevormd van een agrarische economie naar een dynamische, technologische en industriële grootmacht. Steden als Bangalore en Haiderabad worden vaak het 'Silicon Valley van India' genoemd, en niet zonder reden. De IT-sector floreert als nooit tevoren.
Een belangrijke motor achter de groei van India is de demografische samenstelling. Met een jonge en steeds beter opgeleide bevolking beschikt India over een schat aan menselijk kapitaal. India’s startup-ecosysteem bloeit als een lotusbloem in de moesson. Structurele hervormingen hebben er daarnaast voor gezorgd dat het bankwezen en het bedrijfsleven er financieel veel beter voorstaan, het bestuur en toezicht aanzienlijk verbeterd zijn en handelsbelemmeringen steeds meer weggenomen worden.
Politiek gezien heeft India ook zijn plaats op het wereldtoneel opgeëist. Buitenlandse investeringen worden aangemoedigd en tegelijkertijd bouwt India aan strategische allianties en versterkt het zijn positie in internationale organisaties. De groeiende samenwerking met landen als de Verenigde Staten, Japan en Australië onderstreept India's ambitie om een leidende rol te spelen in de regio en daarbuiten.
Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. India staat ook voor aanzienlijke uitdagingen. De sociale ongelijkheid is groot en de kloof tussen rijk en arm blijft een knelpunt. Daarnaast kampt het land met ernstige milieuproblemen, zoals luchtvervuiling en waterschaarste, die een bedreiging vormen voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking. En laten we de bureaucratie en corruptie niet vergeten, die vaak als een molensteen om de nek van vooruitgang hangen.
Al deze ontwikkelingen hebben ook de Indiase financiële markten geen windeieren gelegd. Zowel Indiase aandelen als obligaties hebben de afgelopen jaren hogere rendementen behaald dan de tegenhangers uit zowel de ontwikkelde als de opkomende landen.
De Indiase aandelenmarkt is momenteel qua omvang de vijfde aandelenmarkt ter wereld, maar het gewicht van India in de MSCI World AC index bedraagt slechts 2%. Door naar verwachting relatief gunstige rendementen, de introductie van nieuwe bedrijven op de beurs en een verhoging van de vrije verhandelbaarheid van aandelen zal dit gewicht in gangbare indices de komende jaren toenemen.
Daarnaast zijn Indiase obligaties in lokale valuta eind vorige maand toegevoegd aan de door beleggers in de praktijk veel gevolgde indices van JPMorgan en worden deze obligaties vanaf januari 2025 aan de indices van Bloomberg toegevoegd. Beleggers kunnen dan ook niet meer om India en Indiase beleggingen heen.