Opvallend
Renteverlagingen in het vizier
Amerikaanse arbeidsmarkt verliest kracht
Het begint er steeds meer op te lijken dat de Amerikaanse beleidsrente na de zomer wordt verlaagd, nu de inflatiedruk langzaam maar zeker afneemt. Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) Jerome Powell wil daarvoor wel eerst verdere bevestiging zien in de economische gegevens. Die kwamen deze week in de vorm van cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het banenrapport viel per saldo tegen, en dit werd positief ontvangen omdat dit duidt op afkoeling van de economie. Zo kwamen er in de private sector minder banen bij dan gedacht, steeg het aantal werklozen en was de jaar-op-jaar loongroei lager dan vorige maand. Een renteverlaging komt daarmee langzaam maar zeker dichterbij. Ondertussen verwacht ruim 75% van de marktparticipanten dat de Federal Reserve in september de beleidsrente gaat verlagen. Hierop daalde de Amerikaanse kapitaalmarktrentes, wat goed nieuws betekende voor het rendement op dollarleningen. Wereldwijde aandelenmarkten reageerden ook positief, en scherpten hun records verder aan. De winst van aandelen uit ontwikkelde markten was 1,0% in euro.
Amerikaanse banenmarkt koelt af
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Europese inflatie nadert de 2%
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Politiek overschaduwt jaarlijkse ECB-conferentie
De Europese Centrale Bank organiseerde deze week haar jaarlijkse conferentie voor centrale bankiers in het Portugese Sintra. De mondiale strijd tegen inflatie stond zoals verwacht hoog op de agenda. Overal worstelen beleidsmakers met de vraag wanneer de inflatie bestendig onder controle is en ze de rente (verder) kunnen verlagen. In de eurozone kwam de inflatie over juni uit op 2,5%, nipt lager een maand geleden. De kerninflatie bleef echter steken op 2,9%. Dit lijkt niet voldoende voor de ECB om nog voor september de rente verder te verlagen. De tweede renteverlaging volgt dan ook waarschijnlijk na de zomer. Toch houdt president Lagarde nog een slag om de arm. Politieke onzekerheid en ruim populistisch begrotingsbeleid kunnen de inflatie mogelijk snel weer in de hand werken. Vooralsnog waar alle ogen gericht op de Franse verkiezingen. Waar het linkse blok de grootste partij in het parlement lijkt te worden. Beleggers waren afgelopen weken wat terughoudend en namen afstand van Franse staatsobligaties. Het renteverschil met Duitsland viel wel iets terug, maar is nog altijd 66 basispunten.
Britse verkiezingen stuwen Londense aandelenmarkt
In Groot-Brittannië heeft de Labour Party van Keir Starmer de Britse verkiezingen dik gewonnen. De Conservative Party van de huidige premier Sunak ging hard onderuit en werd genadeloos door de kiezer afgestraft voor het turbulente beleid van de afgelopen jaren. Met Labour kiest het Verenigd Koninkrijk voor een centrumlinkse koers, waar in veel Europese landen een ruk naar rechts wordt gemaakt. Cruciaal wordt het beleid van Starmer om het Verenigd Koninkrijk weer in rustig vaarwater te krijgen, zowel politiek als economisch. Vooral het economisch herstel heeft prioriteit. De financiële markten reageerden in ieder geval positief. Zo wint het Britse pond al sinds het uitschrijven van de verkiezingen terrein. Ook in ‘the City’ werd de winst van Labour positief ontvangen. De hoofdgraadmeter van de Londense beurs, de FTSE 100, blijft al het hele jaar achter bij de Amerikaanse en Europese indices, maar veerde deze week op. Het rendement blijft dit jaar steken op 6,1% in lokale valuta.